По-евтино парно в Плевен тази зима?

23.09.2015 12:17

30.05.parno

Възможно е цената на топлинната енергия да поевтинее в осем града на страната от 1 октомври. Това е записано в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране,  който трябва да бъде обсъден днес, съобщава news.bg. Според разчетите на комисията най-голямо ще е намалението на цената на парното за абонатите на „Топлофикация“ – София – 7,2%.

Топлинната енергия ще поевтинее от 1 октомври също в Пловдив с 4.6%, в Плевен с 3.4%, в Бургас с 1.5%, във  Варна с 1,7%, във Враца – 4.3%, както и за абонатите във Велико Търново 3,5% и Разград 4,3%

Поевтиняването е резултат от по-ниската цена на природния газ, като „Булгаргаз“ направи своето предложение цените да паднат с 14% от 1 октомври. По правило подобно намаление трябва да смъкне цената на парното и топлата вода с близо 10%.

С мотива, че не е ясно какво ще е движението на цената на петрола в бъдеще, регулаторът е изчислил новите цени на парното на базата на по-малко поевтиняване на газа от 9,5%. 

Проектът предвижда още цената, на която НЕК изкупува електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, да падне средно със 7 на сто.

Окончателното решение на регулатора ще стане факт на 30 септември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: