Плевенчани отдадоха почит на радетелите за българската независимост (снимки)

22.09.2015 12:24

22.09 vip

С тържествен ритуал днес на пл. “Стефан Стамболов“ плевенчани честваха Деня на Независимостта на България.

Церемонията тази година се състоя пред паметния знак, поставен пред театъра по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Автор на паметната плоча е скулпторът проф. Кирил Мескин, а идеята е на историка Красимир Петров.

22.09.pameten znak

На площада около паметния знак се бяха събрали стотици плевенчани, тук бе и депутатът Владислав Николов, кметът проф.д-р Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, общински съветници и представители на политически партии.

„В този ден България отхвърли унизителната 30-годишна зависимост от Османската империя и придоби статута на суверенна държава. Тази безспорна победа на младата ни дипломация не само върна страната ни в семейството на независимите европейски държави, а я превърна във фактор в политиката на Стария континент”, каза в приветствието си по повод 107-годишнина от обявяване Независимостта на България зам.-кметът на Община Плевен, арх. Трифон Иванов.

22.09.arh.Ivanov

„Дати като днешната винаги вълнуват всички нас, защото те са не само повод за пример и гордост, а и онези живителни глътки родолюбие и оптимизъм, които ни дават сили да продължим по-уверено по избрания път”, добави още арх. Иванов.

22.09 oblastna

„Преди 107 години стотици хиляди българи ликуват при новината за Манифеста за независимостта на цар Фердинанд, защото този акт дава завършеност на българската национална кауза. Днес всички ние отново имаме повод за гордост. България с достойнство отстоява своето равноправно място сред останалите европейски държави и като страна-членка на ЕС доказва своята отговорност, зрялост и потенциал за развитие.”, подчерта в поздравителното си слово за празника областният управител Ралица Добрева.

22.09. cvetq 1

След празничните слова бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност към делото на радетелите на българската независимост. Празничният ден продължи с концерт на Общинския духов оркестър.

orkestar

22.09 hor

22.09. cvetq grajdani

 

221 222

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: