Седмица за превенция на детската пътна безопасност ще се проведе в Плевенско

07.09.2015 12:18

7.09.school

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година ще се проведе „Седмица за превенция на детската пътна безопасност” – от 7 септември до 13 септември. Това съобщават от пресцентъра на МВР – Плевен.
Ежегодно преди и по време на откриването на новата учебна година за гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки, и за опазване на обществения ред в и около детските и учебните заведения от Министерството на вътрешните работи се планират и реализират превантивни мерки.
С представители на регионалните инспекторати но образованието (РИО) към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини се координират, планират и проведат съвместни действия и работни срещи за набелязване на конкретни мероприятия и дейности, свързани с предстоящото откриване на новата учебна 2015/2016 година и недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата.
С директорите на всички училища и детски градини на обслужваната територия се проведат работни срещи за съгласуване на съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на детските и учебните заведения. Ще бъдат взети предвид възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. В срещите задължително ще вземат участие полицейски, младши полицейски инспектори (ПИ, МлПИ) и инспектори от детска педагогическа стая. На директорите на училища и детски градини ще се предоставят актуализирани списъци с имената и телефоните на ПИ и МлПИ, обслужващи територията, на която се намира съответното заведение.
Ще се извършат охранителни проверки на сградите на детски градини и училища в обслужваната територия. Преди и по време на учебната година при констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в конкретни детски и учебни заведения, своевременно до началниците на РИО ще се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл.66, ал.2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност, като от компетентните органи изрично се изиска писмено уведомление за взетите мерки по чл.66, ал.3 от ЗМВР.
Ще се проведат работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища. На срещите ще се изиска по време на инструктажите регулярно да се поставя задача на охранителите да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите, като се уточнява начина на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.
Ще се създаде организация в план-разстановките на силите и средствата на структурите на МВР за откриване на учебната година на 15 септември 2015 година ще се включат полицейски служители по направления на дейност с ясни и конкретно разпоредени задачи за изпълнение по обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около детските и учебните заведения.
На полицейските наряди ще се поставят конкретни задачи за противодействие разпространяването на наркотични вещества в районите на детските и учебните завадения. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, незабавно ще се уведомяват компетентните служби на МВР.
За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия (ПТП) с деца през рисковия период преди и в началото на новата учебна година за времето от 1 септември 2015 година до 31 октомври 2015 година ще се организира и проведе традиционната Акция на полиция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“
Във връзка със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност и откриването на новата учебна година, в рамките на Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, до 7 септември 2015 година от служители на „Пътна полиция“ с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед на:
– сигнализацията с пътни знаци и маркировка;
– уличното осветление;
– предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане па уличните платна на нерегламентирани места;
– обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища без изключение (в това число и на училищата по изкуствата и по културата към Министерство на културата).
При необходимост и възможност преди пешеходните пътеки в районите на детските и учебните заведения ще се изградят изкуствени неравности (и/или други средства) за ограничаване на скоростта на движение или ще се изградят повдигнати пешеходни пътеки. При констатиране на нередности за отстраняването им ще се изготвят предписания до ръководителите на отговорите служби.
През периода 15 септември 2015 година – 31 октомври с цел недопускане на пътни инциденти ще се осигури полицейско присъствие и ще се осъществява контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.
През първия учебен ден – 15 септември 2015 година, служители от „Пътна полиция“, съгласувано с РИО, ще запознаят по подходящ начин присъстващите родители и педагози с рисковете за ПТП с деца и да отправят практически препоръки. Вниманието ще се насочи към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт. На родителите ще се препоръчат по-безопасни маршрути от дома до училище и обратно, а над учениците от началния курс ще се осъществява ежедневен родителски надзор и съпровождане до училище и обратно до дома.
При патрулиране полицейските служители задължително ще реагират при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение. Задължително ще се подпомага безопасното пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, и по улиците с интензивно движение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: