Жътварска чорба, медена торта и лучена яхния сред топ ястията на тазгодишния фестивал в Асеново (галерия)

15.08.2015 20:38

15.08.asenovo4

Петият международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” се проведе днес на обновения площад в никополското село Асеново. Негов организатор е Народно читалище „Петър Парчевич 1927” със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа „Агора” по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“.

15.08.asenovo5
Тази година във вкусната надпревара се включиха участници от 23 населени места, които представиха над 130 кулинарни шедьоври. По традиция, освен българските вкусотии, на щандовете бяха подредени и такива от Испания, Румъния и Русия. Както сподели пред „Плевен за Плевен“ секретарят на НЧ „Петър Парчевич“ Мария Иванова, тази година има повече храни, които се приготвят за празник или някакъв друг определен повод. Така например, участниците от Трънчовица се изявиха с ястие, което се приготвя само веднъж в годината – т.нар. жътварска чорба, която никога не свършва, защото към нея постоянно се добавя вода.

15.08.asenovo6
Журито, начело с почетния председател – топ готвачът Иван Звездев, бе повече от затруднено в избора си да излъчи най-добрите ястия в отделните категории. Все пак, при най-вкусните гозби везните се наклониха в полза на медената торта на Анелия Лалова от Никопол. Второто място грабна ориз със зеленчуци и кавърма по кърджалийски на Райме Кадъоолу също от дунавския град, а почетното трето отличие получи прясолът от гъби и сухи чушки на Маргарита Михайлова от Черковица. В категория „Най-автентично ястие“ първенец стана жътварската чорба на Златка Торзийска от Трънчовица, второ място зае буранията на Виолета Енчева от Обнова, а трета бе класирана пушената рибица на Мария Иванова от Асеново.

15.08.asenovo7
За най-атрактивен бе определен щандът на Народно читалище „Светлина 1895“ – Априлци, което с осем храни представи провеждащия се в планинското градче Фестивал на сланината. Отличието майстор на банатското ястие тази година грабна Снежинка Параскевова от Черковица с нейната лучена яхния, а баш майстор на банатското ястие стана Анелия Спасова с приготвените от нея трески.

15.08.asenovo8
За доброто настроение на майсторите-кулинари и гостите на фестивала се погрижиха многобройни изпълнители, които се представиха в автентични пъстри носии.
Снимки: „Плевен за Плевен“ и НЧ „Петър Парчевич“ – Асеново – със специална благодарност към Миглена Събчева

15.08.asenovo9

 

15.08.asenovo10

 

15.08.asenovo11

 

15.08.asenovo12

 

15.08.asenovo13

 

15.08.asenovo1

 

15.08.asenovo2

 

15.08.asenovo3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: