Жътварска чорба, медена торта и лучена яхния сред топ ястията на тазгодишния фестивал в Асеново (галерия)
Петият международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” се проведе днес на обновения площад в никополското село Асеново. Негов организатор е Народно читалище „Петър Парчевич 1927” със съдействието на Фондация „Америка за България” и Платформа „Агора” по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България“.
Тази година във вкусната надпревара се включиха участници от 23 населени места, които представиха над 130 кулинарни шедьоври. По традиция, освен българските вкусотии, на щандовете бяха подредени и такива от Испания, Румъния и Русия. Както сподели пред „Плевен за Плевен“ секретарят на НЧ „Петър Парчевич“ Мария Иванова, тази година има повече храни, които се приготвят за празник или някакъв друг определен повод. Така например, участниците от Трънчовица се изявиха с ястие, което се приготвя само веднъж в годината – т.нар. жътварска чорба, която никога не свършва, защото към нея постоянно се добавя вода.
Журито, начело с почетния председател – топ готвачът Иван Звездев, бе повече от затруднено в избора си да излъчи най-добрите ястия в отделните категории. Все пак, при най-вкусните гозби везните се наклониха в полза на медената торта на Анелия Лалова от Никопол. Второто място грабна ориз със зеленчуци и кавърма по кърджалийски на Райме Кадъоолу също от дунавския град, а почетното трето отличие получи прясолът от гъби и сухи чушки на Маргарита Михайлова от Черковица. В категория „Най-автентично ястие“ първенец стана жътварската чорба на Златка Торзийска от Трънчовица, второ място зае буранията на Виолета Енчева от Обнова, а трета бе класирана пушената рибица на Мария Иванова от Асеново.
За най-атрактивен бе определен щандът на Народно читалище „Светлина 1895“ – Априлци, което с осем храни представи провеждащия се в планинското градче Фестивал на сланината. Отличието майстор на банатското ястие тази година грабна Снежинка Параскевова от Черковица с нейната лучена яхния, а баш майстор на банатското ястие стана Анелия Спасова с приготвените от нея трески.
За доброто настроение на майсторите-кулинари и гостите на фестивала се погрижиха многобройни изпълнители, които се представиха в автентични пъстри носии.
Снимки: „Плевен за Плевен“ и НЧ „Петър Парчевич“ – Асеново – със специална благодарност към Миглена Събчева
НАЙ-НОВИ:
- Плевен посреща Великден с разнообразна програма
- В Гулянци започна подготовката за Великденските празници - снимки
- България на 4 колела: съвети за безпроблемно пътуване и спестяване на пари
- Възможности за партньорски проекти в културата обсъждаха на среща в Плевен
- В Областната администрация се проведе конференция, посветена на безопасността и здравето при работа
- ДГ "Мечо Пух” - Кнежа обособи солна стая за игра и занимания по интереси
- Геновева Диманова гостува в село Победа с моноспектакъла „Приумиците на съдбата“
- Първокласниците от НУ "Единство" гостуваха в ДГ "Снежанка" по повод "Походът на книгата"
- Плевенски съдия с назначение за асистент ВАР на мач в Първа лига
- Официална делегация от Комуна Гангура, Република Молдова беше на посещение в Община Долни Дъбник