Хуманитарна помощ от Европейския съюз

03.08.2015 14:52

Europe_logo

Дори да не отчитаме в ежедневието си този факт, всеки ден, включително и с нашето участие като граждани на ЕС, някой, някъде по света получава помощ. Европейски средства помагат на хора в нужда в различни точки на земното кълбо: от съвсем близо до нас – в Украйна до Филипините и Сирия. Месец август на Европейската година на развитие е посветен на тази тема.
Хуманитарната помощ гарантира оцеляването на засегнатите хора след кризата, като осигурява неща от първа необходимост, като храна, подслон, чиста вода или физическа закрила. Природните бедствия, войните и конфликтите се отразяват изключително тежко на цивилните хора, лишавайки ги от основни неща, например храна и електричество, понякога буквално изведнъж. Европейската хуманитарна помощ не е обвързана с никакви условия. Тя се предоставя на всички нуждаещи се, независимо от тяхната раса, етническа принадлежност, религия, пол, възраст или политически убеждения. Помощта е свързана с човешкото достойнство, а не с политиката.

8.09.august
Отдел „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ на Европейската комисия (ECHO) представя как се осигурява помощ за бедстващи в Украйна. Днес там около 5 млн. души, които се нуждаят от хуманитарна помощ. Над 16 800 са ранените и над 6700 убити в конфликта. С изключение на трите големи града Донецк, Луганск и Мариупол по-голямата част от Източна Украйна е много бедна със своите малки стопанства и западнала тежка промишленост. „Стотици хиляди хора, които нямат нищо общо с политическата обстановка, загубиха всичко — своите домове, членове на семейството, препитание. Те не искат тази война. Едвам издържат и се нуждаят от незабавна помощ!“, разказват очевидци.
PIN е една от специализираните хуманитарни организации, които с помощта на ЕС работят при тежки условия в Украйна, за да облекчат страданията на хората, засегнати от конфликта. Екипите за спешно реагиране на PIN понякога преминават фронтовата линия по два или три пъти седмично, за да раздават храна и комплекти с хигиенни принадлежности. Те също така предоставят строителни материали, помагат при ремонта на жилища и предоставят психо-социална помощ, ваучери за храна и парични помощи за уязвими семейства, засегнати от конфликта.
Всяка година на 19 август се чества Международния ден на хуманитарните дейности. Ден на възпоменание на хуманитарните работници, убити по време на работа, и ден в чест на работниците, решени да помагат на другите при извънредни ситуации и бедствия.

9.09.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: