Областна администрация – Плевен отчете успешното изпълнение на трансграничен проект

31.07.2015 15:14

31.07.oblast

На заключителна пресконференция екипът на Областна администрация – Плевен отчете изпълнението на проекта „Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”, финансиран по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г.
Проектът се реализира с подкрепата на 12 партньора от България и Румъния. Реализираните дейности обхванаха цялата трансгранична територия на България и Румъния по поречието на р. Дунав. Извършена е оценка и анализ на социалното, икономическото, териториалното сближаване и икономическата конкурентоспособност на целия трансграничен регион Румъния – България. В рамките на проекта е разработена Стратегия за устойчиво териториално и икономическо развитие на трансграничния регион, като документът е достъпен на уебстраницата на Областна администрация – Плевен.
Сред отчетените дейности е и създадената подробна и оперативна база данни за територията на трансграничния регион Румъния – България. В рамките на проекта са изпълнени 7 пилотни проекта в сферата на транспортната инфраструктура, конкурентоспособността, образованието, развитието на човешките ресурси и устройственото планиране.
Постигнатите цели на проекта касаят също и повишената информираност в трансграничния регион Румъния – България, както и разработване и прилагане на ефикасни и устойчиви териториални инструменти за мониторинг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: