От ЦНСТ – Плевен съдят за клевета бивша служителка, твърдяла, че дете от Центъра е малтретирано

29.07.2015 11:40

29.07.cnst1

Целият екип на ЦНСТ – Плевен изразява своето пълно несъгласие и огорчение от информацията, изнесена в медиите от Иванка Рашайкова и от опитите й да омаловажи усилията на работещите в Центъра. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен днес управителят на шестте Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) Анелия Цанкова, която допълни, че от Центъра ще съдят въпросната дама за клевета. Повод за срещата на екипа на ЦНСТ – Плевен с медиите стана репортаж в TV7, в който бившият вече служител на ЦНСТ Иванка Рашайкова твърди, че 17-годишно момче е било малтретирано и бито от служители на Центъра.
Цанкова заяви, че никога и по никакъв повод не е упражнявано физическо или психическо насилие над потребители на социалната услуга, а това е констатирано от неколкократни внезапни проверки. Тя се спря по-подробно върху случая, като сподели, че въпросният потребител, за когото Рашайкова твърди, че е бил бит, е с ТЕЛК, с тежка умствена изостаналост, значително нарушение в поведението, изискващо грижи и лечение. Младежът страда още от параноидна шизофрения и епилепсия. Той е настанен в ЦНСТ на 24 февруари, а малко след настаняването си изпада в тежка криза или т.нар. „криза на преместването“. Още в 14 ч. от Центъра се обаждат в Бърза помощ, на детето е даден диазепам, но кризата продължава. На следващия ден отново са извикани медици, а по-късно 17-годишният Николай е транспортиран до психиатрична клиника, където обаче не желаят да го приемат, тъй като няма навършени 18 години.
От ЦНСТ – Плевен се обръщат към чуждестранни специалисти за справяне със ситуацията, които са категорични, че в подобни случаи най-добре е детето да постои известно време под душ или да бъде повито, като в пелена. Въпреки опасенията на хората от екипа на ЦНСТ дали няма да бъдат обвинени в нехуманно отношение, специалистите заявяват, че това е единственият начин за успокояването на момчето.
По думите на Цанкова, на 17-годишния Николай са правени редица изследвания, а както изтъкна още тя, младежът вероятно е най-обгрижваният потребител на услугата. Колкото до Иванка Рашайкова, управителят на ЦНСТ бе категоричен, че твърденията й, че е уволнена, не отговарят на истината. Тя е била с 6-месечен изпитателен срок на договора, който след изтичането му не е подновен. Причина, според ръководството на Центъра, е несправяне с работатата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: