Шестгодишната Нора донесе в Плевен две купи от Европейски шахматен фестивал

17.07.2015 16:32

17.07.chess1

Малката плевенчанка Нора Рашева се завърна с две купи от Европейския шахматен фестивал на училищните шампиони „Надеждите на света” във Варна – за първо място при момичетата до осем години и за най-малка участничка. Днес Нора и нейната треньорка Христинка Илиева съобщиха лично новината на кмета проф. д-р Димитър Стойков по време на срещата им в Общината.
Нора е на шест и половина години, тренира шахмат в СКШ „Плевен XXI” едва от ноември миналата година. За два-три месеца тя усвоява едногодишен материал, сподели треньорката. След четиримесечни тренировки малката плевенчанка завоюва два сребърни медала на Националната купа „Търновската царица” при момичета до 8 години – за ускорен и блиц шах. Следва първият златен медал от турнира „България МОЛ”.

17.07.chess2
За да участва в Европейския шахматен фестивал, Нора се явява на пет турнира „Млад гросмайстор”, организирани от СКШ „Плевен XXI” по проекта „Надеждите на България”, както и на Национален турнир по шахмат. От девет изиграни срещи във Варна младата ни надежда има пет победи, което й осигурява първо място при момичетата до 8 години. В последния кръг тя среща абсолютния победител Симеон Тодев. Двамата се състезават на електронна дъска, а срещата се предава на живо в Интернет.
Нора разказа на кмета, че е започнала да се увлича по шахмата благодарение на баща си и по-големия си брат и че голямата й мечта е да спечели шахматна корона. Проф. Стойков пожела на малката шампионка нови спортни победи и върхове, с които да се гордее Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: