Цецка Цачева: Липсата на търпимост ще даде резултат в борбата срещу насилието

07.07.2015 14:38

SAMSUNG CAMERA PICTURES

„Само общите усилия на цялото общество, както и липсата на търпимост, могат да доведат до резултат в борбата срещу различните прояви на насилие“, това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в кръгла маса на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието”. Ще припомним, че форумът се проведе днес в зала „Плевен“ на Областна администрация. В него участваха кметът на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков, депутатът от ГЕРБ Владислав Николов, зам-областният управител арх. Бойко Балтаков, представители на различни институции, ангажирани с проблема за насилието.

В изказването си председателят на парламента посочи, че живеем в сложно и динамично време, но заедно с хубавите и добрите неща, човечеството не може да се отърси от явление, което се заклеймява и въпреки общите усилия, все още не можем да се похвалим със значими резултати в борбата с насилието срещу жени. Като пример за това Цецка Цачева цитира данни от проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, според които около 13 милиона жени в ЕС /7 процента от жените в ЕС на възраст между 18 и 74 г./ са били подложени на физическо насилие и около 3,7 млн. жени /2 процента от жените в ЕС в същата възрастова група/ са преживели сексуално насилие през дванадесетте месеца, предхождащи провеждането на интервютата.

„Днес физическото, сексуалното и психологическото насилие срещу жени е един от най-сериозните проблеми и в България, въпреки членството ни в ЕС и в Съвета на Европа, въпреки вниманието, което ЮНЕСКО и ООН обръщат на тази тема“, отбеляза още председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева посочи, че държавните институции, местните власти, както и европейските институции отделят не малко средства в тази все още неравна борба. Тя уточни, че 16 млрд. евро са отделени от ЕС за изграждане на кризисни центрове, за наемане на специалисти, които да работят и подпомагат жени, претърпели насилие, а така също и за водене на съдебни дела.

Председателят на Народното събрание приветства приемането на декларация на участниците в кръглата маса в подкрепа на инициативата на българския евродепутат Мария Габриел за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени. За да може една инициатива да влезе в дневния ред на Европейския парламент, тя трябва да събере не малка подкрепа, посочи Цецка Цачева и добави, че от 2013 г. това е първата декларация, която получава толкова голяма подкрепа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: