Пациенти с Болестта на Бехтерев искат промени от НЗОК

04.07.2015 14:25

За промени в процедурата по отпускане на лекарства, да бъде опростен бюрократичния път за пациентите в страната, страдащи от Болестта на Бехтерев. Това настояват от Българското сдружение на болните от Болестта на Бехтерв /БСБББ/, информира днес на брифинг в клуба на БТА в Плевен, председателят на органзиацията инж. Живко Янков.

be
Той е в града по повод среща, която е част от Националната кампания „Сега вече знаете“. Тя се провежда днес в хотел „Ростов“ и целта й е да запознае повече българи, най-вече младите на възраст от 18 до 35 години, с Болестта на Бехтерев и какви са последиците от нейното ненавременно диагностициране.
Според данните на Сдружението около 30 000 души в страната страдат от Болестта на Бехтерев. Вече диагностицирани хора се сблъскват с множество пречки, които намаляват възможностите им за нормален живот, подчерта инж. Янков.
Другият проблем е дългият път, който извървяват хората с Болестта на Бехтерев, докато бъдат диагностицирани, често това е по 6 до 8 години, подчерта и плевенският ревматолог д-р Красимира Стефанова. Тя коментира, че само в нейната практика има над 50 пациента с тази болест, а често извършва прегледи извън тези по Касата, без да взима пари на пациентите си, тъй като не малка част от тях са в затруднено финансово положение, инвалидизирани от заболяването.
Целта на нашата кампания е повече млади българи да обърнат внимание на тази болест, да са информирани и да вземат мерки на време, добави инж. Живко Янков.
Повече информация за симптомите на болестта, както и за кампнията, можете да намерите на сайта на Сдружението – www.spondylistisbg.org.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: