Ученици проведоха открит урок в местността „Коридорите“ край Долна Митрополия

01.07.2015 16:50

1.07.bivolare1

Днес се проведе третият урок на открито по проекта „Ние опознаваме биоразнообразието” в Биволарското блато, наричано още Коридорите. Блатото се намира в община Долна Митрополия, Плевенско. То е обявено за защитена местност през 2008 г. Образувало се на мястото на кариера за добив на инертни материали, Биволарското блато има огромна екологична стойност, защото поема функциите на унищожените през средата на миналия век влажни зони по поречието на река Вит.
Биволарското блато е дом на много редки видове птици, между които всички видове прелетни патици, белоока потапница, малък корморан. Блатото приютява и единствената смесена чаплова колония по поречието на река Вит, която се състои от нощни, сиви, бели и гривести чапли. Там гнезди и малкият воден бик.
Откритият урок се проведе под ръководството на експертите по флора и фауна – Иван Райчев и Румянка Балева. Участие взеха и членовете на екипа по изпълнение на проекта, учители от средните училища и фотографи. Младежите се запознаха със специфичната флора и фауна за Биволарското блато и заснеха интересни обекти.

1.07.bivolare2
Участниците в младежката група са от училищата СОУ” Крум Попов” град Левски; СОУ „ Евлоги Георгиев” град Тръстеник; ТГ „ Васил Априлов” град Червен бряг; СОУ „Асен Златаров” село Гиген; СОУ „Димчо Дебелянов” град Белене; МГ „Гео Милев”; СОУ „Иван Вазов”; ПГХВТ „Луи Пастьор; ПГМХТ Плевен; ДФСГ „Интелект”; ПГМХТ, ПГ по Туризъм.
Проекта се изпълнява от Сдружение „Регионален Бизнес център Плевен”, и е финансиран по тематична област „Устойчиво развитие и опазване на околната среда”и приоритет „ Повишаване приноса на НПО за устойчиво развитие”. Финансиран е в рамките на „Програма за подкрепа на НПО в България” , по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2009-2014 г. от страните донори – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: