Паметта за жертвите на тоталитарния режим събра стотици в бившия концлагер „Белене“ (галерия)

30.05.2015 16:30

30.05.persin1

Стотици граждани от цялата страна се събраха днес на остров Персин – Втори обект на лагера в Белене, за Националното поклонение пред паметта на репресираните от тоталитарния режим под наслов „Мост между поколенията“. Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, народните представители Найден Зеленогорски и Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

30.05.persin2
Гостите на поклонението бяха приветствани от отец Паоло Кортези – католически свещеник и ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в Белене, който отбеляза, че идеята е островът да се превърне в място за всекидневно поклонение. „Днес всички ние тук сме обединени от нашата човечност. Хуманността е тази, която ни свързва, а тя е тук – на тази земя, напоена със сълзите и кръвта на хилядите страдащи наши братя и сестри“, каза католическият свещеник. Отец Паоло призова да си спомним за хилядите невинни, подложени на репресии и да почетем паметта на мъчениците, загинали не само в лагерите у нас, но и по света. Нека почувстваме и приемем в сърцата си желанието за свобода на човечеството, което страда в миналото и сега и го превърнем в наше собствено, каза още той.

30.05.persin3
В програмата бе включено представяне на пиесата „Мост между поколенията“, в която участваха деца и младежи от Белене. Тя е по текстове от книги на бивши лагеристи, като с техните думи бе показан животът на първите концлагеристи – от ареста, през пътуването с конски вагони до гара Белене, до преминаването през моста и пристигането в бараките и живота там. Също така, гостите на остров Персин имаха възможността да видят фотоизложба за историята на концлагер Белене.

30.05.persin4
Слово произнесе и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която посочи, че десетилетия наред всеки ден тук на изпитание са били подлагани моралните устои и вярата на хиляди хора. „В месеците и годините на своя затвор хиляди са търсили своя път към запазването на собственото си достойнство пред лицето на анонимната и безнаказана жестокост. Този остров е бил свидетел на насилие, извращения и предателства, до дъното на които може да стигне човешката деградация, но също така и на истински примери на героизъм и солидарност“, каза Цачева. Тя отправи призив да помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече. „Насилието е нетрайно. Съхранената памет за силата на човешкия дух е победа над насилието. Нека заедно преминем по мостовете между поколения, издържали на толкова изпитания и съмнения. Нека пренесем с нас вярата и достойнството, които са ни така необходими и в днешния ден. Да ги пренасяме всеки ден – дотогава, докато направим своя морален избор за отстояване правото си на различие. Защото това са основите, върху които ще продължим да изграждаме бъдещето на България“, каза още в словото си Цецка Цачева.
Поклонението продължи с панихида в памет на загиналите лагерници, след което бяха поднесени венци и цветя.

30.05.persin5

 

30.05.persin6

 

30.05.persin7

 

30.05.persin8

 

30.05.persin9

 

30.05.persin10

 

30.05.persin12

 

30.05.persin13

 

30.05.persin14

 

30.05.persin11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: