Млади плевенчани сбъднаха мечтата на Иван от Чомаковци да има свой абитуриентски бал

29.05.2015 11:47

29.05.ivan1

Иван Георгиев от село Чомаковци бе сред гостите на тазгодишния традиционен абитуриентски бал на президента на България Росен Плевнелиев за младежи в неравностойно положение. Това стана благодарение на Сдружение „Младежки европейски инициативи“ – Плевен, които подкрепиха момчето и справедливостта все пак възтържествува. Ще припомним, че случаят с Иван потресе България през миналата година. Неговите съученици и преподаватели от Професионалната гимназия по хранителни технологии „Юрий Гагарин“ в Червен бряг гласуваха да го изключат от абитуриентския бал. Причината – Иван е със специални образователни потребности и щял да им развали празника.

29.05.ivan2
Както сподели в пресклуба на БТА в Плевен председателят на Сдружението, Йордан Христов, неговите членове са сезирали за случая отговорните институции, а също така са писали и до президента Росен Плевнелиев. Тогава той взе едно отговорно държавническо решение и включи Иван в ежегодния бал, който се проведе на 27 май в резиденция „Бояна“, разказа Данчо Христов. „Мисля, че това, което направихме, бе в полза не само на Иван, но и на обществото. Грешките трябва да се забелязват и да се отстраняват навреме, в противен случай негативната оценка е за всички нас“, отбеляза председателят на Сдружение „Младежки европейски инициативи“.
Също така, от Сдружението са се свързали с депутата Васил Антонов, по покана на когото Иван е имал възможността да посети Народното събрание. Депутатът е представил отделните зали в Парламента, като е разказал повече за правилата за работа там. Освен това, Иван и младежите от Сдружение „Младежки европейски инициативи“ са присъствали на откриването на изложба в Клуба на народния представител.
Майката на Иван – Цветомира Георгиева, изрази своята сърдечна благодарност към младежите с големи сърца. Тя отбеляза, че в помощната паралелка на училището, освен Иван, е имало още три деца, които по същия начин са били отхвърлени от абитуриентския бал. „Не търся нито съжаление, нито популярност. Просто искам да кажа на обществото, че децата с увреждания са равни с всички останали и не трябва да бъдат приемани, като граждани втора ръка“, заяви майката на Иван.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: