Изложба, посветена на светлината и светлинните технологии, подредиха в Долна Митрополия

23.05.2015 8:23

23.05.dolna1

Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 е инициатива на Обединените нации, която цели повишаване на познанията за достиженията на науката за светлината и приложенията им, както и важността им за човечеството. Годината е обявена с резолюция, приета на 20 декември 2013 г. по време на пленарно заседание на 68-та сесия на ООН.
Общинският център за извънучилищни дейности в село Байкал се включи в инициативата чрез съдействието на кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска с превод и отпечатване на част от изложбените панели с размери 65/65 см, съобщават от пресцентъра на Общината. Изображенията представят приложението на светлинните технологии, атмосферни явления, обекти от Космоса и светлинното замърсяване. Тя беше показана на участниците в 11-ото Астропарти Байкал на 15 и 16 май. Община Долна Митрополия е единствената за България, която представя подобна инициатива и е включена в официалната програма на ЮНЕСКО.
Изложбата откри зам.-кметът на Община Долна Митрополия Цецо Андрейски, който акцентира върху значението на светлинните технологии върху живота на хората и тяхното приложение и е в чест на 24 май – Ден на славянската писменост и култура. Тя е експонирана в сградата на общината и може да бъде видяна от гражданите и гостите до 29 май, след това до края на учебната година ще бъде показана в част от общинските училища, а през октомври и в останалите, както и в училищата на област Плевен. Интерес са проявили Българска академия на науките и Национален политехнически музей – София.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: