В Брест посрещнаха гости от града-адаш в Беларус

22.05.2015 12:44

22.05.brest1

На 21 май Инициативна група от град Брест, Беларус посети село Брест, община Гулянци. Посещението е част от маршрута, който групата поема още миналата година до всички населени места в Европа, носещи името Брест. Идеята се заражда през 2014 година като начин за ознаменуване на 70 години от Победата и завършването на Втората световна война. Основната цел на инициативата е да обедини с културни и приятелски връзки европейските градове с название Брест и в последствие да бъде създадена Асоциация на всички градове и села с това име.

Беларуската група, която пътешества вече втора година и посети село Брест включва официален представител на Брестския градски изпълнителен комитет – Александър Беспалов, Николай Александров – главен редактор на регионалното издание «Брестски куриер», Ирина Шепелевич – фотограф-журналист на «Брестски куриер», Тарас Юркевич – деятел на културата, Сергей Сухой, Андрей Кривовяз, Виталий Емельяненко.

22.05.brest2

Групата от Беларус бе посрещната от кмета на кметство Брест Любомир Божинов, зам.-кмета на общината Владимир Дюлгеров, представители на общинското ръководство и администрация, председателя, секретаря и библиотекаря при читалище „Никола Вапцаров”. Още при слизането си от автомобила гостите бяха впечатлени от пъстрите автентични носии, с които бяха облечени читалищните дейци и традиционната пита с мед, с която ги посрещнаха по стар български обичай. Сърдечната среща продължи в сградата на кметството, където гости и домакини разказаха за своите родни места, разговаряха за бита, културата и традициите на хората, размениха си символични подаръци.

Николай Александров – главен редактор на „Брестски куриер” разказа любопитни подробности от пътешествието на групата по маршрута Брест, Беларус – Брест-Куявский, Полша – Брест, Чехия – Брест, Сърбия – две села Брест в Македония и Брест, Албания. Белорусите са останали силно впечатлени от красотата на природата на Балканите, гостоприемството на хората, самобитността на всяко едно от населените места. Николай Александров разказа още, че през 2014 година по време на първият тур на пътешествието са били посетени градовете-съименници в Полша, Германия, Чехия и Франция. Навсякъде групата е била посрещана от ръководителите на общините и градовете, посланици и съветници на посолствата на Република Беларус. След автопътешествието са излезли редица пътеписи, фоторепортажи, проведени са фотоизложби. Като най-значителен резултат от първото автопътешествие през 2014 година инициаторите определят установените връзки на едноименните градове – техните кметства и обществеността. Тези връзки се поддържат и към момента с общи чествания, разменни визити на ученици, спортисти и творчески колективи. Тази година се реализира вторият етап на проекта: приобщаване към сътрудничеството на южните градове и населени пунктове с название Брест.

По време на разговорите стана ясно, че както името на нашето село Брест, така и на град Брест в Беларус произлиза от дървото бряст. Гостите с удоволствие си направиха снимки под вековните дървета запазени в центъра на селото. Те разгледаха сградата на кметството и читалището, която е паметник на културата, посетиха детската градина, където има обособена етнографска сбирка, влязоха в православния храм „Св. Екатерина” и сведоха глави пред паметника на загиналите във войните. Особено впечатляваща за беларусите бе църквата „Св. Петка“, която е най-голямата забележителност на селото не само със 150 годишната си история, а и с камъка поставен от незнайни времена пред входа й, за който хората вярват, че има лечебна сила. Местният отец Асен отслужи литургия за здраве и благополучие.

22.05.brest3

От своя страна гостите също показаха на местните хора забележителностите и вълнуващи моменти от живота на своя град в импровизирана фотоизложба в центъра на селото.

Сърдечната среща завърши на обща трапеза с традиционни български ястия и фолклорни изпълнения на гости и домакини.

22.05.brest4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: