Близо 200 изпълнители участваха в десетото издание на конкурса „Фолклорни приумици“ в Червен бряг

20.05.2015 16:19

20.05.folk1

Близо 200 участници тази събота се включиха в Регионалния детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“ в Червен бряг. Събитието се провежда за 10-а поредна година, организира се от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1908”, с подкрепата на Община Червен бряг, информират от пресцентъра на местната администрация.
На 16 май на сцената на червенобрежкото читалище се изявиха десетки даровити деца и младежи от Монтана, Дряново, Плевен, Кнежа, Берковица, Габрово, Севлиево. За първи път имаше и представител на тетевенското село Черни Вит, а домакините от Червен бряг се вписаха с даровитите деца от Школата по народно пеене при Читалището и камерна певческа формация от ОУ „Христо Смирненски”.

20.05.folk2
Публиката имаше възможността да види над 50 индивидуални изпълнители на народни песни, на популярни и не дотам познати музикални композиции за пиано, акордеон, за ударни и струнни инструменти. Гостенката от Черни Вит пък изненада присъстващите с оригиналното си изпълнение на кавал. Очарованието на празника допълниха и многото групи и камерни формации, като най-многобройни бяха участниците от Кнежа и Монтана.
За труда и усилията децата бяха възнаградени не само с аплодисментите на публиката, но и с професионалните оценки на журито, съставено от преподаватели в Националното училище по изкуствата в Плевен. На всички изпълнители бяха присъдени грамоти за участие, раздадени бяха медали на класираните на първите три места, в съответния раздел и възрастова група, както и много плакети, статуетки и поощрителни грамоти.
По единодушното мнение на журито и неговия председател, музикалния педагог Елка Недялкова, „Фолклорните приумици” в Червен бряг са един истински празник на духа, който трябва да пребъде във времето.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: