Присъствието на млади социалисти в листите за общински съветници ще допринесе за повече младежки вот на изборите през октомври!

18.05.2015 9:37

На 16-ти и 17-ти май МО на БСП в Плевенска област с председател Стефан Бурджев бе домакин на регионално обучение за представители на Младежкото обединение в БСП от Плевен, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново, организирано с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”.
За резултатите от семинара, участието на младите социалисти в предстоящата кампания за местните избори, за техните очаквания и цели, репортер на Плевен за Плевен разговаря с лидера на МО на БСП Вероника Делибалтова.

st3
– Целта на младежката среща на социалистите в Плевен?
– Обучението е третото поред, след проведените в Перник и Сливен. Имахме възможността два дни да обсъдим нашите приоритети за предстоящите местни избори, да поговорим за проблемите на общините и на младите хора в тях. Екипът от лектори е изключително млад. Почти всички са членове на Младежкото обединение и общински съветници –Асен Балабанов, Елеонора Петрова, Таня Балова, Ия Петкова, Явор Симеонов и др. Набелязахме конкретни мерки за по-доброто развитие на младите хора в по-малките населени места.
Разбира се, основен проблем в повечето общини е липсата на работни места, особено в Северозападния регион, но има и редица други – конкретни за всяко населено място, които дискутирахме, и на които и ще търсим работещи решения.
– Младите социалисти и реалното им участието в листите на БСП на изборите през октомври и правенето на политика по места?
– Сред нас има много подготвени експерти в отделни области. Освен това, съгласете се, някак си различно изглежда една листа с кандидати, в която може да се видят повече млади хора. Това ще е знак, че нашата партия има бъдеще, има потенциал и продължава да се развива.
– Поколенческият сблъсък в БСП?
– Ако кажа, че поколенчески сблъсък няма, вероятно ще ви излъжа. Но той е естествен. Нацията ни става все по-застаряваща, а това води и до все по-ограничен кръг от млади хора, които се интересуват от политика. В последното проучване на проф. Петър-Емил Митев „Младите хора в европейска България” се казва, че едва 2 % от младите хора в България членуват в политическа формация и едва 4 % в неправителствена организация. Това е безобразно нисък процент! Разбира се, това показва и друго: партиите не са достатъчно привлекателни за младите, за да отделят от свободното си време и да участват в организационен живот.
Поколенчески проблем в БСП има до толкова, доколкото го има и в обществото ни. Новите технологии, бързо развиващото се информационно общество, по-бързото разпространение на информацията в наши дни понякога се сблъскват с по-традиционните разбирания. В ръководството на БСП има изключително много представители на по-младите поколения в БСП и това е ясен знак, че за сблъсък не може и да става дума. А и на последното заседание на конгреса ни, взехме решение, че 20 % от състава на всички органи в партията ще бъде от млади хора.

soz
– Посланията Ви към по-младите хора в България?
– Най-важното е за смисъла на социалната държава, за нейната роля като регулатор, необходимостта от справедливост, защото ние сме най-чувствителни, когато виждаме случващото се около нас. В момента четворната коалиция не прави нищо друго, освен да кара държавата към още по-голям хаос. От 16-те милиарда, които изтеглиха, и стотинка няма да отиде за младите семейства, за децата, а да не говорим за работни места, за висококвалифициран труд.
За една година 100 млади лекари са напуснали България, инженерите също гледат навън, учителите стават все по-малко. Демографската криза се задълбочава…
И какво прави държавата с икономиката, с образованието, със здравето ни?.. Съсипва го! Затова и нашето послание към младите хора е да не губят желанието си да се борят за идеите си, за каузата да останеш в България и да се развиваш тук. Сега, лявото е по-модерно от всякога, защото ние сме тези, които искаме да възстановим нарушеното доверие между хората и политиката. Механизми има!
– Как според Вас ще се представи на изборите Младежкото обединение в БСП – Плевен?
– Не се съмнявам, че ще имаме изключителни успехи. Вече има няколко реализирани инициативи в община Плевен, Червен Бряг, Белене и др. , свързани с проблемите на хората в тези общини и с перспективите за младите хора, които се предоставят от европейските програми. Предстои да обсъдим идеи за предстоящите местни избори. Надявам се повече млади хора да влязат в листите за общински съветници, това ще допринесе и за повече младежки вот на изборите през октомври.st4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: