„Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ – снимки!

03.05.2015 21:03

На 1 април в Панагюрище представители на Национално дружество „Традиция” от регионалният клон в град Плевен, взеха участие в историческата въстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“. Споменът за славните априлски събития от преди 139 години беше възкресен от патриотите на Национално дружество „Традиция” от регионалните клубове от цялата страна.

v1 v2 v3 v4
В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Райна Княгиня, Георги Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа на стотици зрители и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.
Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.
Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.
Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и лисата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява. Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.

Като предстояща инициатива на Национално дружество „Традиция” с регионален клон в гр. Плевен е участие в „Нощ в музея”, което ще се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – гр. Плевен на 16 май 2015 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: