26 април – Световен ден на Интелектуалната собственост

26.04.2015 8:03

Днес Световната Организация за Интелектуална Собственост (СОИС/WIPO) чества Световния ден на Интелектуалната собственост. Денят е известен и като Световен ден на авторското право. Датата е определена от държавите-членки на WIPO на заседание на Генералната асамблея през октомври 1999, когато се приема решението за учредяване на този празник. 26 април е денят, в който през 1970г. влиза в сила Конвенцията за създаването на СОИС.

getup
Всяка година организацията отбелязва денят на Интелектуалната собственост с различни активности и мероприятия. Целта е да се повиши осведомеността на хората – тяхното разбиране за интелектуалната собственост и ролята, която патентите, авторското право, търговските марки и дизайните играят в нашето ежедневие, “как защитата на правата на интелектуалната собственост помага за насърчаване на творчеството и иновациите” и не на последно място “да насърчи зачитането на правата на интелектуална собственост на другите”.
Тази година Световния ден на интелектуалната собственост се посвещава на темата за музиката.
Мотото „Get up, stand up. For music” обръща внимание към промените, които влияят върху музикалната индустрия днес, перспективите на тези, които участват непосредствено в бизнес процеса за създаване на музика.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: