Плевенско участие в историческа възстановка „Защитата на Троянския манастир”

26.04.2015 19:18

На 25 април 2015 г., /събота/ представители на Национално дружество „Традиция” от регионалният клон в град Плевен, взеха участие в историческа възстановка посветена на 138 години, от спасяването от опожаряване на Троянският манастир по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

DSCF8038
Възстановката се проведе пред Троянският манастир „Успение Богородично“. Паметното събитие се е случило на 8 август 1877 г. Идеята за възстановката е на игуменът на троянското монашеско братство Велички епископ Сионий, а за историческият спектакъл съдействаха още Музеят на занаятите в Троян, Национално дружество „Традиция“ и Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци – Троян). Преди възстановката в обителта се отслужи панихида за загиналите в битката с турците, и се проведе научна сесия в манастирската зала „Архимандрит хаджи Макарий“
В историческата възстановка участваха представители на родолюбивите клубове „Традиция” от 10 населени места – Троян, Априлци, Плевен, Велико Търново, Нова Загора, Етрополе, Тетевен, Ловеч, Сопот и Карлово.

DSCF7977

Припомняме, че по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Троянският манастир е превърнат в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на руската войска. В хода на Руско-турската война 1877-1878 г. монасите и околното население подпомагат отреда на ген. Павел Карцов при прехода на Балкана.
На 8 август 1877 г. общо 350 низами и башибузуци поемат да опожарят и Троянския манастир. Тогавашният игумен на обителта и съратник на Левски архимандрит Макарий организира местното опълчение и разбива отряда турци, като по този начин спасява от разорение както манастира, така и село Орешак.

DSCF7982

Като предстояща инициатива на плевенските патриоти от Клуб „Традиция” е участието им след една седмица – на 1-ви май 2015 г., в историческата възстановка посветена на Априлското възстание – Възставането в Панагюрище.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: