IT-спецът Павлин Груцов: Български компютър управлява новите „умни“ светофари в Плевен

23.04.2015 16:59

Във връзка с многобройни читателски запитвания относно това какво се подменя по кръстовищата в Плевен, се свързахме с плевенския компютърен специалист Павлин Груцов, работещ в хостинг компанията ICN.bg. Той е на 28 години и има богат опит с технологиите, използвани в бъдещите „умни“ кръстовища в Плевен, затова го помолихме за коментар относно ползите и рисковете на новата технология.

23.04.pavka1
– Павка, разбрахме, че кръстовищата, на които от месец технически екипи подменят светофарите, са станали „по-умни“. Можеш ли да ни разкажеш повече?
– Разбира се. Аз лично се запознах с едно от устройствата. Интересното е, че управлението на трафика ще се осъществява от истински компютър с операционна система и 3G интернет. А още по-любопитно е, че този компютър е български (за разлика от псевдо-българския лаптоп „Правец 64“). Компютърът е произведен от пловдивската фирма „Олимекс“ и се нарича OlinuXino A20 micro. Чрез система от сензори на светофарните стълбове, трафикът се мониторира и в реално време може да се променя продължителността на сигналите на светофарните уредби на база натоварването в конкретния момент.
– Разкажи ни повече за този компютър.
– Компютърът е известен сред специалистите по-скоро като „развойна платка“, но аз предпочитам да го наричам компютър, защото реално е точно такова – процесор, RAM памет, твърд диск (под формата на NAND памет), USB входове, интернет интерфейси. Единствената разлика спрямо обикновения компютър е процесорът, който е като този на таблетите и смартфоните. Тоест, на него не може да бъде инсталиран Windows (засега), а само Linux и Android.

23.04.pavka2
– Пошегува се, че българският лаптоп „Правец“ не е български.
– Емблемата може да е българско производство. Всичко друго е сглобено извън България.
– До какво ще доведе въвеждането на компютър в управлението на трафика в Плевен?
– Разликата ще е огромна. Компютърът предоставя по-голяма гъвкавост. Представете си ситуация, в която има масово събитие, като например концерт в центъра. При досегашното управление светофарът не се съобразява с това и се стига до задръствания след събитието. Докато при компютъра е необходимо просто да се свържете с фирмата, отговаряща за поддръжката и да ги информирате за това, за да могат да променят продължителността на сигналите на светофара в даден диапазон от време.
– По-сигурен ли е компютъризираният светофар, спрямо обикновения?
– За съжаление по-комплексното управление предполага и по-ниско ниво на сигурност. Досега единствените рискове бяха спирането на тока, изгарянето на даден компонент или кражбата на управление. Сега вече е възможно компютърът да бъде хакнат и препрограмиран от „лоши хора“.
– Възможен ли е сценарий като от „Умирай трудно“?
– Всичко е по-скоро в рамките на теорията. Сигурен съм, че системата е разработена от екип от специалисти, които са защитили максимално управлението.
– Кой вариант е по-евтин?
– Без да съм запознат с обществената поръчка, за мен по-евтин вариант в дългосрочен план е този с компютъра, въпреки че има месечни такси за поддръжка най-вече за интернета, който ползват. Бих защитил това твърдение с три аргумента:
* Има много повече Linux специалисти, отколкото хора, които се занимават с програмиране на стария тип контролери. Това означава по-евтина поддръжка.
* Ремонтът на развален контролер може да бъде дистанционен, което ще спести време и средства за командироване на специалисти, които да дойдат на място да отстранят повредата.
* Цената на компютъра (не включвам софтуера, за който сигурно се заплаща определена сума) е около 150 лв., докато сегашните контролери са в пъти по-скъпи.
– Има ли недостатъци новата система?
– Един. Компютърът не е Industrial grade, което на български означава, че производителят не гарантира коректна работа при температури, различни от 0 до 70 градуса по Целзий. Но и тук, доколкото знам, са намерили решение, тъй като в контролното табло е добавена система за поддържане на температурата в определени граници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: