Посланик Ориета Капони в Плевен: Много от медиите създават негативен образ на Венецуела

21.04.2015 15:28

21.04.poslanik

Медиите са подели масирана негативна кампания срещу Венецуела, като публикуват лоша или изопачена информация за случващото се в нашата страна. Това сподели при посещението си в Плевен вчера посланикът на Боливарска република ВенецуелаНейно Превъзходителство Ориета Капони. Както писахме, тя се срещна със симпатизанти на лявата идея в клуба на БКП в Плевен, като поводът за визитата й бе предстоящото създаване на Българо-венецуелско дружество за приятелство. Посланикът не скри, че следи внимателно пресата в България и й е направило впечатление, че у нас или се пише твърде малко за Венецуела, или това, което излиза, е с негативен оттенък.
Посланик Капони отбеляза, че социализмът не може да бъде еднакъв във всички страни и той трябва да се приложи според условията, които съществуват в дадената държава. При нас във Венецуела, например, основното е създаването на народна власт, като съществуват редица институции и инструменти, които ни помагат да прехвърлим властта в ръцете на народа, сподели тя. Затова и казваме, че нашата демокрация е демокрация на участието на народа, отбеляза Нейно Превъзходителство, допълвайки, че не е съгласна с твърдението на американците, че във Венецуела не съществува демокрация. За нас демокрация означава, когато народът има власт и когато той може да се изкаже и влияе върху решенията, които се вземат, заяви Ориета Капони.
Тя припомни, че от 1999 г. в южноамериканската държава е в сила нова конституция. В нея става въпрос за провеждането на референдум – дори такъв, който може да отзове президента, ако не изпълнява задълженията си, разкри посланикът на Венецуела у нас. Така че, ако говорим за демокрация, то нашата е по-истинска от тази в САЩ – там има закон, който забранява референдум срещу президента, даде пример Ориета Капони.
По време на срещата посланикът сподели интересни примери от обществено-политическия живот в сравнително малко познатата за българите държава. Тя разкри, например, че стратегическите производства, като петролната промишленост, железодобивът, добивът на газ, във Венецуела са държавни. Това, обаче, не означава, че правителството е унищожило частната собственост – хората имат право на такава, като съществуват и смесени предприятия, посочи Ориета Капони. Любопитен за присъстващите факт бе, че образованието във Венецуела е напълно безплатно, дори и в държавните университети, а влизайки в училище всеки от малчуганите получава, отново безплатно, лаптоп, произведен от венецуелска фирма.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: