Наградиха победители в Националния конкурс за ученици акомпанятори – Плевен 2015 (галерия)

29.03.2015 14:10

29.03.nui1

Церемония по връчването на отличията от 11-ия Национален конкурс за ученици акомпанятори, на който Плевен бе домакин от 26 март, се състоя днес в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“. Конкурсът бе посветен на изтъкнатия акомпанятор и камерен изпълнител Петър Щабеков и се организира съвместно с Министерство на културата и Община Плевен. Специален гост на церемонията по награждаването бе кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, който поздрави участниците и връчи част от тазгодишните награди.

29.03.nui2
„Горд съм, че този конкурс се провежда в Плевен. Той е един вид признание както за нивото на НУИ „Панайот Пипков“, неговите преподаватели и възпитаници, така и за културата на нашия град“, обърна се към присъстващите в залата проф. Димитър Стойков. Той благодари на организаторите, че продължават да търсят и успяват да открият младите таланти, затова че им дават възможност за изява и им помагат да намерят пътя към изпълнителското съвършенство. Кметът не пропусна да изрази благодарността си и към участниците за музикалния празник, който подариха на Плевен. Убеден съм, че този конкурс ще продължи да бъде една от емблемите на града ни и ще допринася за съхраняването на българската култура и традиции, каза още проф. Стойков.

29.03.nui3
В първа възрастова група тази година бяха присъдени две първи награди, които отидоха при Анжела Тодорова от НМУ „Любомир Пипков” – София и Калин Иванов от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. Калин получи и наградата на Съюза на българските композитори за изпълнението си на „Хоро стакато“ от Динику – Владигеров, както и наградата на Антоанета Воденичарова. На второ място бе класирана Анастасия Кръстанова от НМУ “Любомир Пипков” – София, която си тръгна от Плевен и с отличието на проф. Савка Шопова – Маркова за изпълнението си на Концерт за флейта и арфа от Моцарт.

29.03.nui4
Във втора възрастова група първенец стана Мила Михова от НМУ „Любомир Пипков” – София, която получи също награда от НМА „Панчо Владигеров” и приз на името на Петър Щабеков. Втора награда получиха Борислав Бенчев и Велимир Кьосев от НМУ “Любомир Пипков” – София, които получиха от проф. Ростислав Йовчев и наградата на името на Петър Щабеков. Велимир спечели също наградата на Антоанета Воденичарова, както и тази на Сдружение „Акомпанятори“. С трета награда се поздравиха Ивелина Кръстева от НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив и Спасимира Евстатиева от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, а в трета възрастова група първата награда отиде при Светлина Бояджиева, която получи и наградата на проф. Ростислав Йовчев.

29.03.nui5

 

29.03.nui6

 

29.03.nui7

 

29.03.nui8

 

29.03.nui9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: