„Играем Шекспир“ или реплика-упрек към съвремието ни на сцената на плевенската Драма

29.03.2015 17:00

29.03.dkt1

Пълните събрани съчинения на Уилям Шекспир в един спектакъл? За една вечер? Възможно ли е това? Отговори на тези въпроси ще получи всеки, който посети премиерното представление на най-новото заглавие на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – „Играем Шекспир“ на режисьора Димо Дешев, утре, 30 март, в 19 ч. Пиесата е по пълните събрани съчинения на Шекспир от актьорите Джес Борджисън, Адам Лонг и Даниъл Сингър. В ролите публиката ще види Георги Ангелов, Сергей Константинов и Мариян Стефанов. Сценографията и костюмите са дело на Зоя Минева.

29.03.dkt2
Както сподели режисьорът Димо Дешев, идеята на творческия екип на спектакъла е да обърне внимание на публиката върху творчеството на гениалния поет и драматург, зрителят да си спомни това, което някога е гледал или прочел или пък да бъде предизвикано любопитството му отново да види или прочете. „В рамките на един спектакъл искаме по своеобразен начин да отправим реплика-упрек към нашето Съвремие, към нашата „use & throw“ цивилизация, която иска всичко да е сдъвкано, направено като полуфабрикат, ако може. И ние само да го подгреем в mikrowelle-то на нашето високо IQ. Шекспир за една вечер, а защо не като комикс? Може! И леко претоплен, ако обичате“, разказва Дешев.

29.03.dkt3
По думите на режисьора, представяйки знаковите, познати на всички, характери от комедиите и трагедиите на Шекспир, театралите са си позволили да влязат в задочен спор с него и това дали и доколко комедиите му са трагедии, а трагедиите – комедии. И не им ли придава това една съвсем нова философска дълбочина? Димо Дешев отбеляза, че спектакълът е направен с много любов към гения на философа, поета и драматурга Шекспир, изразявайки очакванията си, че публиката ще усети това.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: