Лалка Павлова представи новата си книга пред столична публика

23.03.2015 8:05

23.03.lalka1

На 19 март в галерия-книжарница София Прес беше представена новата книга на Лалка Павлова, този път не с поезия, а с литературна критика. Сборникът „Калейдоскоп – литературна критика и публицистика“ съдържа статии за 16 български автори (Александър Муратов, Боян Ангелов, Георги Господинов, Георги Стойков, Евтим Евтимов, Калин Донков, Карол Николов, Любомир Левчев, Марий Ягодов, Мюмюн Тахир, Надя Попова, Николай Петев, Павлина Павлова, Петко Братинов, Росица Василева и Христо Ганов), като след всяка от тях са поместени текстовете на произведенията, които са интерпретирани. Това дава възможност на читателя да прочете не само критическата визия, представена от Лалка Павлова, а и оригинала на текста, който тя интерпретира. Художественото оформление на изданието е осъществено с репродукции на Едуард Мане, френски художник импресионист, а дизайнът на корицата е направен от младия художник Калин Павлов, син на Лалка Павлова.

23.03.lalka2
Презентацията на книгата е организирана от Съюза на българските писатели и Издателство „Български писател“, което я публикува. Водещ на мероприятието беше Христо Ганов, главен секретар на СБП, а рецензент – Иван Есенски, поет и публицист – редактор във в. „Словото днес“. За книгата и поместените в нея статии изказвания направиха Боян Ангелов, председател на СБП, Павлина Павлова, Мюмюн Тахир, Георги Георгиев (белетристи) и поетесата и главен редактор на в. „Словото днес“ – Надя Попова. В програмата бяха включени текстове от Боян Ангелов (стих. „Метафора“ ), на Петко Братинов (стих. „Милост“) и техните интерпретации от Лалка Павлова. Гости на мероприятието бяха творците Найден Вълчев, Петър Андасаров, Трендафил Василев, Бойко Беленски, Георги Драмбозов, Христо Едрин, Георги Ралчев, Петър Велчев и др. Представянето на книгата беше открито с вокални изпълнения в съпровод на китара от Даниел Петров, студент в консерваторията и възпитаник на Езикова гимназия – Плевен, а като финал – изпълнения на поетесата-бард Светлана Йонкова.
На мероприятието присъства и представителна група от Дружеството на писателите – Плевен – Атанас Славчев, Витка Витанова, Яна Върбева, Здравка Шейретова, Петко Недялков, Мариана Тинчева – Еклесия.
Снимки: личен архив

23.03.lalka3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: