Цецка Цачева: Обликът на местната власт се определя от политиките на общинските дружества!

13.03.2015 9:47

„Не веднъж съм казвала, че от това, как работят общинските предприятия и дружества, зависи и авторитетът на местната власт. Това е така, защото тези структури са до голяма степен визитката на местната власт“, заяви в Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на Националната среща на общинските дружества и предприятия.

zz4
„Ако няма уреден добре транспорт и транспортна схема, ако инфраструктурата, или да си го кажем по нашенски – дупките, са повече от новите метри асфалт, ако озеленяването и паркоустройството не е на ниво, ако общинското здравеопазване било то чрез ДКЦ-ата или общинските болници не е на ниво, гражданите казват: „Кмете, Общината не си е свършила работата“. Гражданите по места не се фиксират върху ръководствата и структурите на отделните търговските субекти, защото действително чрез политиките, които се провеждат в дадено населено място чрез тези дружества изпъква като цяло и облика на местната власт“, подчерта Цачева.
Три са основни аспекта, според нея, за ролята на общинските предприятия и общинските търговски дружества: „На първо място вие работите в сектори, които са най-близко до гражданите в една общината. На второ място, търговските дружества са тези, които биха могли да използват различни програми, да участват по тях, да печелят и да реализират европейски средства.” Третият аспект, който председателят на НС посочи като важен в дейността на общинските предприятия, е по линия на социални политики чрез заетостта, която тези дружества гарантират за не малка част от гражданите на една община.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: