Сгащиха сериен плевенски автоджамбазин, откраднал една и съща кола два пъти

11.03.2015 13:22

11.03.kradec

Криминалисти от плевенското Второ РУ разкриха автокрадец, извършил серия от престъпления в областния град и откраднал една и съща кола два пъти, информират от пресцентъра на МВР. Първата кражба е регистрирана в полицията на 11 януари – по информация на собственика, противозаконно бил отнет лекият му автомобил „Фолксваген Голф”, паркиран в квартал „Сторгозия”. Между 13 и 14 февруари от същия жилищен комплекс било откраднато и „Пежо 405“. Автомобилът бил открит от полицаи и върнат на собственика, но на 20 февруари отново бил откраднат от същото място в квартала.
В полицията постъпил и друг сигнал за автокражба – в нощта срещу 20 февруари изчезнал „Фолксваген Голф“, паркиран в улица „Никола Д. Петков“ в Плевен. Петата кражба – на „Фолксваген Пасат“, отново паркиран в ж.к. „Сторгозия“ – била извършена през нощта на 5 срещу 6 март. В резултат на предприетите активни действия, криминалистите влезли в следите на извършителя. Междувременно, един от потърпевшите собственици забелязал автомобила си на улица в същия квартал, изоставен сред други паркирани коли. На място са извършени огледи. След прецизна оперативна работа е установен извършителят – криминално проявен и осъждан 29-годишен плевенчанин. Установено е, че той е проникнал в набелязаните коли, отключвайки ги.
Младият мъж насочвал интереса си към стари автомобили, в които може по-бързо да влезе и да запали двигателя. В хода на работата по случая е изяснено, че колите му били необходими, за да си набавя резервни части – след кражбите, той демонтирал акумулатори, СД-устройства, колонки, антени и други части, които можел по-бързо да продаде, а автомобилите изоставял на различни места в кв. „Сторгозия“, между други паркирани там превозни средства. Именно това затруднило разследването, тъй като в междублоковото пространство в квартала има множество изоставени от собствениците автомобили и няма контрол на паркираните коли. 29-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Документирането на цялостната му престъпна дейност продължава. Материалите по случая са докладвани на прокурор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: