Убиецът от ул. „Найчо Цанов” с постоянна мярка „задържане под стража”

06.03.2015 10:17

Вчера състав на Плевенски окръжен съд разгледа постъпило искане от Окръжна прокуратура – гр. Плевен за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на Т.И.Д. от гр. Плевен – привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.124 ал.3 вр. ал.1 вр. чл.29 ал.1 б.„а” и б.„б” от НК.

sad1
Видно от досъдебното производство, Т.И.Д. е привлечен като обвиняем, за това, че през периода на неустановен ден от м. февруари 2015 г. до 03.03.2015 г. в гр. Плевен при условията на опасен рецидив е причинил смърт по непредпазливост на П.Н.Т. от гр. Плевен, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда – престъпление по чл.124 ал.3 вр. ал.1 вр. чл.29 ал.1 б.„а” и б.„б” от НК, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от 3 до 10 години, което престъпление го прави „тежко” по смисъла на чл.93 т.7 от НК.
Въпреки, че към настоящия момент в хода на наказателното производство са събрани малко доказателства – разпит на свидетели, извършен оглед на мястото на произшествието и справка за съдимост на Т.И.Д., от някои от тях, макар и косвени, може да се направи обосновано предположение, че Т.И.Д. е съпричастен към извършването на престъпното деяние, от което е последвала смъртта на П.Н.Т. Това се казва в решението.
Освен това, от данните за предишните осъждания на обвиняемия Т.И.Д. е видно, че той е личност с много висока степен на обществена опасност и като такъв може да извърши друго престъпление, а също така този факт обуславя и една реална опасност да се укрие от правораздавателните органи.
Наличието на изискваните от закона предпоставки – обоснованото предположение обвиняемият Т.И.Д. да е извършил престъплението, както и реалната опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, налагат извода, че по отношение на него, който се явява личност със завишена степен на обществена опасност, с оглед на предишните му осъждания, единствената мярка за неотклонение, която е адекватна към настоящия момент от разследването е „Задържане под стража”.
Поради тези съображения, съдът ВЗЕ мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА” по отношение на обвиняемия Т.И.Д.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Велико Търново в 3-дневен срок.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: