Магията на долината на Панега – фото-галерия

05.02.2015 19:43

Над седемдесет туроператори, журналисти, музейни работници, представители на бизнеса и неправителствени организации участваха в двудневния туристически форум на тема „Долината на Панега – магично място, съчетаващо минало и съвремие“. Той се проведе на 29 и 30 януари 2015 г. в хотел „Дипломат Плаза“ гр. Луковит.

pan6
Интересни и полезни бяха презентациите на поканените лектори. Карстовите геоложки феномени в общините Луковит, Червен бряг и Ябланица бяха представени от доц. д-р Константин Костов от Геологическия институт при БАН. Чрез разказите на Аглика Икономова, художник-реставратор в Центъра за реставрация на художествени ценности и Мая Димитрова от Регионалния исторически музей в Ловеч бяха разкрити сакралните места край Карлуково и скритите съкровища край Панега.С много емоция и вълшебство бе изпълнено словото за археологическото богатство на Златна Панега на проф. Диана Гергова, археолог в Националния археологически институт с музей при БАН.
Възможностите за развитие на туризма бяха представени от няколко гледни точки. Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, акцентира върху ролята на човешките ресурси при развитието на туризма и рисковете, пред които е изправен този бранш. Юристът Добромира Банкова предизвика оживен дебат за бъдещето на публично-частните партньорства в туризма. Възможностите за европейско финансиране на туристически проекти 2014 – 2020 г. намериха място в презентацията на Христо Медаров, изпълнителен директор на МИГ „Тунджа“.
С най-голям интерес бяха посрещнати младите хора от региона, които въпреки трудностите с ентусиазъм и въображение развиват собствения си малък бизнес. Елена Проданова от къща за гости V.I.T. в село Дерманци пресъздаде атмосферата на един уикенд сред природата. Цанко Цветков разказа за силата на водата на река Златна Панега и прането на килими, което е една интересна атракция. Ралица Йовкова от град Троян вплете емоцията на един млад творец, който успешно намира собствения си почерк и съхранява грънчарството за четвърто поколение в семейството.
През втория ден пред участниците във форума бяха представени проектите, свързани с туризма, които общините Луковит, Ябланица и Червен бряг са изпълнили в отминалия програмен период с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ и Програмата за развитие на селските райони. Бяха посетени обекти, включени в новите туристически пакети.
С много настроение както от участниците във форума, така и от местното население, бе посрещнат спектакъла нагрупата „Първа тракийска кохорта“ при Съвета по туризъм – Свищов, която представи антична възстановка с автентично легионерско оборудване. След атрактивния спектакъл денят продължи с дегустация на традиционни ястия, приготвени вресторант „Родина“ в град Луковит.
Форумът бе организиран по проект „Магията на долината на Панега” – Маркетинг на туристическа дестинация Луковит – Ябланица – Червен бряг”, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

pan1 pan2 pan3 pan4 pan5 pan6 pan7 pan8 pan9
Снимки – плевен за плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: