Отново протест в защита на жп гарата в Горни Дъбник. Жителите се стягат за блокада!

25.01.2015 13:50

За втори път тази седмица жителите на плевенското село Горни Дъбник излязоха на протест срещу закриване на жп гарата си. Въпреки обилният дъжд и снеговалеж, над 100 души се събраха, за да изразят недоволството си и да защитят гарата си, която е единствената им сигурна връзка със света.

dol1

Този път до блокада не се стигна, тъй като полицията не позволи на протестиращите да спрат влакове.
До втория протест се стигна, след като на 20 януари, когато се очакваше да пристигне комисия, която да закрие гарата, представителите на НК „ЖИ”, избегнаха срещата с протестиращите и се появиха на гарата, след като те се оттеглиха. Неофициално тяхното решението е, че НК „ЖИ” закрива и преструктурира в спирка жп гарата Горни Дъбник до 24 февруари. Това обаче не устройва хората от Горни Дъбник, както и съседните села Крушовица и Писарово, които също ползват гарата в селото. За това беше и протеста им в неделния ден. Хората настояват да бъдат чути, а управниците да не подхождат с лека ръка към закриването на тази гара, която е една от опорните в Северна България. Доста от жителите коментираха, че няма държава, която да е процъфтяла от продажба на вторични суровини, а това ще се случи, ако не се отмени преструктурирането на гара Горни Дъбник.

dol2
Другият аргумент на хората е, че точно заради гарата през 50-те години на миналия век до нея са били построени огромни складове на Държавния резерв. Наблизо са и две зърнобази. По думите на недоволните те няма как да ползват екологичния и най-евтин железопътен транспорт, ако се премахнат коловозите за маневра на товарни композиции, а през селото им ще продължат да минават тежки камиони, които сега обслужват базите. От няколко години двете зърнобази се захранват изключително от камиони, които минават през една трета от улиците на селото, а това вече не се търпи. Къщите и улиците се разрушават, коментира кметът на Горни Дъбник – Тодор Йорданов. Още недоволството е породено и от това, че решението за смяна на статута се взема, без дори да се уведомят местните управници. Но масово хората питаха, защо не се мисли за бъдещето, защо нещо функциониращо трябва да бъдат съсипано и нарязано за скрап. За това, а и заради нехайството на управниците, както и това, че никой не иска да им обърне внимание, горнодъбничани планират през настоящата седмица да направят нов протест, но този път той може да е на главния път София-Плевен.

dol3
В отговор на доста запитвания от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ обясниха в писмо до медиите, че промяната в статута по никакъв начин няма да наруши графика на влаковете, а единствената разлика за пътуващите ще е, че ще купуват билети от влака, а не от каса на гарата. Решението е взето след задълбочен анализ и съгласуване със синдикатите и ще се осъществи през първото тримесечие. На персонала на жп гара Горни Дъбник ще бъдат предложени вакантни длъжности на други гари. Преди три години пътуващите от гара Горни Дъбник отново протестираха заради планираното превръщане на жп гарата в спирка, а тогава недоволството им спря промяната на статута. Сега предстои жителите до дни да решат, какви ще са следващите им действия относно отмяната на решението на Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: