Зам.-министър Деница Николова: Дунавската стратегия допринася за развитие на регионите

23.01.2015 17:22

23.01.dunav

Дунавската стратегия е значима, защото регионът е специфичен: реката предполага сътрудничество и изпълнение на наднационални, междурегионални проекти. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в интервю за радио „Фокус“. Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион допринася за сближаването на регионите. Чрез подкрепа на такъв тип проекти, насърчаваме икономическо развитие на страните по поречието на реката и популяризирането им като туристически дестинации чрез възможностите, които тя предоставя, подчерта заместник-министър Николова.
В Стратегията участват всички страни по поречието на Дунав, като 5 от тях са в етап на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Четирите основни стълба на Стратегията са свързани с подобряването на инфраструктурата и транспортните връзки по реката, качеството на водите и опазване на биоразнообразието, повишаване на конкурентността и административния капацитет. За изпълнението на приоритетите ще допринасят всички оперативни програми в страните, участващи в Дунавската стратегия. В рамките на цялата Стратегията са обособени 11 приоритетни оси, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството е съкоординатор на 2 от тях – „Сигурност“ и „Туризъм“.
Зам.-министър Николова информира още, че през този програмен период стартира нов финансов инструмент, чрез който ще бъдат финансирани проекти, подкрепящи изпълнението на Стратегията. Това е Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“, която се очаква да бъде одобрена от Европейската комисия през тази година.
Като успешен проект, реализиран в рамките на Дунавската стратегия, в областта на туризма зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството даде за пример изграждането на пешеходни маршрути по поречието на реката в страните Германия, Австрия, Словакия, Сърбия и България.
В синхрон със Стратегията, предстои Министерство на транспорта да подаде апликационна форма по програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България за финансиране на предпроектните проучвания за изграждането на трети мост между двете страни над река Дунав. Към момента са изготвени анализи, обосноваващи необходимостта от изграждането на нови мостови съоръжения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: