„Кьорава кобила” отново в село Ясен

19.01.2015 18:45

За пореден път на Йордановден и Ивановден по стар стил читалище “Просвета – 1923” представи в село Ясен възстановения кукерски обичай „Кьорава кобила”. Дванадесет маскирани младежи влязоха в образите на булка и младоженец, баба и просяк, арапин, поп и джелати и с духова музика обиколиха селото за здраве, сполука и берекет.

kobila
Обичаят е представян в началото на ХХ век, а е възстановен точно преди 30 години – на 19 януари 1985 г. След прекъсване в началото на демократичните промени вече 9 години подред читалището го представя отново всяка зима в селото, като сведения за начина на провеждането му са описани от стари участници в обичая. Председателят на читалището Стефан Стефанов, участвал през 80- те години като младеж, сега води обичая като калесник – единственият немаскиран участник. Конструкцията на „Кьорава кобила” е автентична, ползвана преди 30 години, и се поддържа и съхранява в читалището.
Обичаят „Кьорава кобила” е зимен кукерски обичай, донася много емоции и настроение на всички жители на селото и е единствен по рода си в община Плевен, защото читалището вече девет години поред го поддържа и представя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: