МВР: По празниците е възможно да се активират ало-измамниците!

21.12.2014 13:00

Силите на реда ще осигурят необходимото полицейско присъствие на места , където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни, информират от МВР.

razbita
Представители на ГД „Криминална полиция“, ГД „Охранителна полиция“ и колегите им от СДВР оповестиха предстоящите през следващите две седмици планирани действия за обезпечаването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Коледните и Новогодишните празници. Част от тях са планирани на базата на предварителни разговори с общините за предстоящи прояви. Осигурено е полицейско присъствие по места, където се събират повече хора – гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. Криминалистите напомниха, че гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение. От ГДКП предупредиха, че по празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат, освен познатите схеми с пострадал близък и тематични сценарии с томболи и награди. В такива ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да потърсят близките си и в никакъв случай да не давате пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.
От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж – скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание. Според статистиката, за 11-те месеца на 2013 година има регистрирани 2 467 джебчийски посегателства, а за 2014 година те са 2 391 за цялата страна. Разкрити за миналата година са 429, а за тази 469.
Традиционно в навечерието на празниците служители на ГДОП извършват редица проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти.
Предвидено е провеждането на редица специализирани полицейски проверки и операции по широкообхватния метод за контрол, обясниха от ГД „Охранителна полиция“. За да се избегнат предпоставките за пътно-транспортни произшествия униформените ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, стриктно ще следят за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане. Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от полицията съветват това да се планира през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят повече внимание и толерантност на пътя. Черната статистика за изминалите 11 месеца на 2014 година сочи, че са станали 6 389 тежки пътно-транспортни произшествия, при които има 601 жертви, а ранените са 7 859. 32 от загиналите са били деца, а 133-ма пешеходци. Основните причини за възникване на катастрофи са превишената или несъобразена скорост, посочиха от пътна полиция.
В съответствие с очакваната висока интензивност на движение, за да бъде улеснена пропускателната дейност и да не се допусне натрупване на изчакващи превозни средства при влизане или излизане през граничните пунктове, ГД „Гранична полиция“ ще организира граничните проверки. Ще бъде засилен контролът и предприети допълнителни охранителни мерки за обезпечаване на сигурността в граничната зона. Заедно с Агенция „Митници“ ще продължат регулярните проверки за предотвратяване на контрабандата на наркотици, акцизни стоки и общоопасни средства. При възникване на проблемни въпроси, свързани с граничния контрол, гражданите могат да подават сигнали и запитвания в Националния координационен център на ГД „Гранична полиция“ на телефон 02 983 18 65 или на [email protected].

#тагове:

НАЙ-НОВИ: