Кметовете от червенобрежко се срещнаха с директора на ОД на МВР – Плевен

03.12.2014 16:06

3.12.katinov

На 1 декември в Община Червен бряг директорът на Областна дирекция на МВР – Плевен и началникът на Районно управление „Полиция” Червен бряг проведоха работна среща с кметовете от червенобрежко. Тя се организира по инициатива на новия областен директор на полицията, Венцислав Катинов и бе продиктувана от социалната необходимост за ограничаването на криминалните престъпления и осигуряване на добър обществен ред в региона.
Венцислав Катинов посочи предприетите от ръководството на Областната дирекция мерки за осигуряване на добър обществен ред и противодействие на престъпността, опазването на живота, здравето и имуществото на хората. Създадена е организация на работа в екипи от служители на криминална, охранителна и пътна полиция с цел синхрон на действията, обмен на информация, оптимално изпълнение на полицейската дейност и ефективно противодействие на престъпленията против собствеността. В изпълнение на основните приоритети, по населени места се изграждат постоянни екипи, включващи служители от различните направления. Катинов посочи, че неоценим помощник в решаването на проблемите са Местните комисии за обществен ред и сигурност.
На периодичните им заседания се обсъждат съществуващи проблеми на сигурността, включително и мнения на граждани и материали от средствата за масово осведомяване. Той наблегна на факта, че е създадена гъвкава организация на работа за гарантиране на оптимално полицейско присъствие в отдалечените малки населени места. Променят се разстановките на силите и полицейските екипи се пренасочват в районите с повишена концентрация на престъпни посегателства. Осигурено е оптимално полицейско присъствие, приоритетно в обществените места и рисковите зони – учебните заведения, местата за отдих, питейните заведения, квартали и селища на маргинализираните общности сред етническите малцинства. Актуализирани са разстановките на патрулите, ангажирани с контрола на пътното движение.
Той подчерта още, че периодично се планират специализирани полицейски операции и съвместни проверки с държавни органи по спазване на разпоредбите на Закона за гражданската регистрация, наредбите на общините и нормативните актове, касаещи извършване на търговска, финансова и други дейности. Директорът на ОДМВР – Плевен отбеляза, че е подобрена координацията и взаимодействието с частни охранителни фирми, изготвят се ежедневни анализи на средата за сигурност по отношение на битовата престъпност. По негово предложение служителите по сигурността, назначени в 12 от червенобрежките селища, ще опишат всички необитаеми къщи към момента във съответното населено място и превантивно ще ги посещават с оглед недопускане или своевременно разкриване на взломни кражби.
Срещата продължи с анализ на криминогенната обстановка в община Червен бряг за периода 1 януари – 28 ноември, представен от Лидия Петкова, началник на РУП Червен бряг. Освен подробна статистика за престъпленията във всяко от населените места, участниците в срещата обсъдиха причините и предпоставките, обуславящи повтарящи се правонарушения и съществуващите рискове за най-застрашените социални групи от местното население – възрастни самотни хора, лица с увреждания и тежко болни, безработни. Сред изказванията на кметовете на населени места се очертаха като неотложни въпроси за решаване проблемите за незаконната сеч на горите от горския фонд в общината, поддържане в изправност всички монтирани камери за видеонаблюдение, липса на пътни полицаи в селата за справяне с нарушителите на пътя. Те благодариха на органите на реда за професионалната и ефективна подкрепа при решаването на различни проблеми, свързани с безопасността на хората и тяхната сигурност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: