„Стефанов от полицията“ хвърли на върбата жена от Подем и я ужили с 1800 лева

28.11.2014 12:17

28.11.izmama

На 27 ноември в полицията в Долна Митрополия е дошла 78-годишна жителка на село Подем. Жената е заявила, че на 26 ноември около 22:50 часа е получила обаждане на домашния си телефон от мъж, който се е представил, като „Стефанов от полицията“ и е обяснил, че дъщеря й е блъснала и умъртвила лице от ромски произход, след което е задържана от органите на МВР. «Стефанов» е поискал сумата от 3000 лева, за да бъде освободена. На 26 ноември около 23:20 часа 78-годишната на входната врата на къщата си е предала парична сумата в размер на 1800 лева на лице, което не може да опише, защото човекът е бил в сянка. По-късно при проведен разговор с племенника си от селото възрастната жена е разбрала, че е била измамена. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
Във връзка със зачестилите през последните дни случаи на извършени телефонни измами от полицията напомнят да бъдем особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират.
Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било лична информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност. Не се доверявайте и не давайте пари на непознати хора. При всяко съмнение, търсете помощ от близките си, апелират от плевенската полиция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: