Архивите разказват за последното писмо на главния редактор на вестник „Северно ехо“, Петко Попов

27.11.2014 18:02

Не за първи път се пише и разказва за събитията около арестуванията и изчезването на Петко Попов – главен редактор на плевенския вестник „Северно ехо” от 1921 г. до 1944 г. Но след като по време на научно-техническа обработка на документи съхраняване в Държавен архив – Плевен, е открито в оригинал написано писмо лично от Петко Попов до неговия приятел д-р Христо Попов, с дата 10 октомври 1944 г., отново обръщаме поглед назад към далечната 1944 година.

27.11.severno1
След няколкомесечно търсене на познати и роднини на Петко Попов, живеещи в Плевен, успешно се срещнахме с Емил Георгиев – син на неговата дъщеря Лиляна Попова. Прочитането на писмото породи истински вълнения за присъстващите. В него Попов описва достоверни данни около неговото първо арестуване на 1 октомври 1944 г., пише за преживения ужас след ареста, за предходни събития, свързани с издаването на вестника и последиците до деня на написване на писмото – 10 октомври. Написано с черно мастило върху откъснати листи от ученическа тетрадка, открити от Петко Попов докато се укрива след бягство от мястото на своя разстрел, за което пише: ”Една нощ след три дни влязох в една лозарска колиба. Тук аз намерих само едно малко шишенце мастило и няколко ученически тетрадки. Сякаш провидението ги е оставило”.

27.11.severno2
Дъщерята Лиляна, тогава на 11 години, си спомня чутото от майка си, че след няколкодневно укриване в ниви, лозя и накрая в близко за тях семейство в Плевен, баща й се връща в къщи ранен, където се укрива още няколко дни. На 25 октомври 1944 г. следва повторното арестуване на Петко Попов, след което той остава в неизвестност за своите близки и до днес.

27.11.severno3
След още няколко срещи и разговори с Емил Георгиев, внукът на Петко Попов реши да бъдат предадени в Държавен архив – Плевен още материали, свързани с живота и дейността на Петко Попов, с което да стане възможно регистрирането на негов личен фонд от документи и съхранението им за бъдещите поколения. Инициативата не се забави и днес освен безкрайно личното и прочувствено писмо, написано в тежък момент от Петко Попов, на държавно съхранение са приети и: Заповед № 61 от 12.01.1940 г. на началника на Земеделското отделение при Министерство на народното стопанство, с която се изказва похвала на Петко Попов като редактор на в-к „Северно ехо” в Плевен, за редовно поместените статии във вестника и изнесените репортажи в Радио София, в областта на земеделската стопанство; писмо от 4-ти пехотен Плевенски на Негово Величество полк до главния редактор на в-к „Северно ехо”, с благодарност за изпратените безплатни 50 бр. от вестника на войниците от полка (1940 г.); независим вестник „Северно ехо” от 12.09.1944 г., единствен екземпляр, този брой според наследниците на Попов, не е бил тиражиран; притурка „Философия на припек. За хитруването”, подписана от Петко Попов с един от неговите псевдоними – Пегасъ (б.д.); фотодокументи на Попов и на известни лица, свързани с неговата дейност; спомени от Лиляна Попова за баща й Петко Попов; уведомления от Комисията по ЗДДБДС по повод направени запитвания на Лиляна Попова (1999, 2000 г.); и др. документи важни както за личността, така и за историята на нашия регион.

27.11.severno4

Управителният съвет на Съюза на провинциалните журналисти. Петко Попов е вторият прав отляво надясно

Изказваме благодарност на тази част от семейството на Петко Попов, с която успешно започнахме да попълваме празните полета от живота на един значим българин. Благодарим Ви за примера, за дарените архивни документи, за щедрия и родолюбив жест.
Автор: Маринела Йорданова, началник отдел „Държавен архив” – Плевен
Снимки: Държавен архив – Плевен

27.11.severno5

 

Притурка „Философия на припек. За хитруването”, подписана от Петко Попов с един от неговите псевдоними – Пегас

27.11.severno6

Независим вестник „Северно ехо” от 12.09.1944 г., единствен екземпляр

#тагове:

НАЙ-НОВИ: