На вниманието на изпълнителите на озеленяването на площада! Кога и как се сади райграс!

24.11.2014 18:12

Верен на своя девиз да подпомага работата на кмета и кметската администрация, след като дълго време наблюдава сизифовския труд на работник по тревните площи, разхвърлящ с шепи семена, които гълъбите малко след това хапваха с удоволствие, екипът на Плевен за Плевен реши и този път да бъде от полза на фирмата-озеленител с малко информация, взета назаем от специалисти.

galab2
Правила за затревяване с тревни смески:
Подготовка на почвата: Стартира се с подготвяне на почвата в двора или градината. Ако двора ви има стръмни участъци с наклон по-голям от 25º е добре да изберете друг начин на затревяване – затревяване чрез хидропосев или затревяване чрез тревен чим. Това се налага, защото при поливане или при валеж голяма част от семената се отмиват с водата, а това компрометира посева.
Най-подходящата почва за затревяване на дворове е плодородна хумусна почва, която е средно песъкливна и е слабо кисела, като е добре дълбочината на почвата да бъде поне 15 – 20 см. За жалост в повечето случаи винаги се налагат мероприятия за подобряване на почвените условия. За да се установи от какво се нуждае почвата ви се извършва почвен анализ. Такъв анализ може да направите в не малко лаборатории в България с/у заплащане – цената е около 80 – 200 лв.
При глинести почви е добре да се внесе песъклива почва и да се направи дълбока обработка на 50 – 60 см дълбочина, като след изораването почвата се оставя на буци за около 20 дни, след което буците се разбиват. По този начин се постига аериране на почвата в дълбочина.
При кисели почви се извършва внасяне на вар в почвата (варуване). Съотношението се определя според анализа на почвата. При алкални почви се извършва гипсуване (внася се гипс). Тези дейности задължително извършвайте след анализ и в точно определените норми, в противен случай рискувате да замърсите трайно почвата в градината.
Важен момент е почвеното плодородие.При интензивно поддържани градини е добре да се тори всеки месец по 1 – 2 пъти, като интензивността и нормата зависят от съответния минерален тор. Никога не торете с органични торове (оборска тор, конска тор, птича тор и др.), защото те притежават множество семена от плевели, трудно се разпръскват равномерно и с тях рискувате да задушите тревата.

galab1
Обработка на почвата: След като вече сме подобрили физичния и химичния състав на нашата почва, следва да я обработим и да я подготвим за затревяване.
Започва се с обработване на целия коренообитаем почвен слой. При повечето треви корените достигат на около 15 см дълбочина, за това е добре да обработим на около 20 – см. След обработката старателно премахваме всички камъни, плевели, коренища и преминаваме към заравняване на повърхностния почвен слой. Това се извършва ръчно с градинско гребло или механизирано чрез машина.
След ръчно подравняване е добре да валирате с градински валяк (градинските валяци тежат около 50 кг) площта и отново да подравните, при необходимост се извършва 2 – 4 пъти.
Терена трябва да е изключително равен и повърхността да бъде с много фина структура. Това се извършва, защото при фината структура семената на райграса прилепват плътно към почвата и лесно покълват. Дворът или градината, които затревявате трябва да са перфектно равни без вдлъбнатини, издутини и др. неравности.
Засяване на тревни смески: Засяването се извършва ръчно или механизирано (чрез сеялки). Важно условие за успешно затревяване е равномерното засяване на тревната смес. Това се извършва чрез т.нар кръстосан посев. Това означава, че разпръсквате семената в дворът веднъж в една посока, след което втори път в перпендикулярна. Засяването се извършва в безветрено време. При големи площи, за улеснение, може да разделите градината на квадрати.
След като сме разпръснали равномерно тревната смес идва ред на вкопаването и. При ръчно затревяване се извършва с гребла, като внимателно се следи да не се наруши равномерността на посева. Добре е да вкопаем семената на дълбочина около 1 – 2 см. След вкопаването се извършва валиране с градински валяк (обикновено тежат около 50кг), като се внимава отново да не се наруши равномерността на посева.

galab3
Подходящо време за посев:
Затревяването се извършва основно в два периода – рано на пролет (края на Март до Май) и през есента (Септември – Октомври). Избягвайте затревяване на градини през летните жеги, защото дори при наличие на автоматизирана напоителна система земната повърхност се нагрява до 50 – 60 ºС и рискувате буквално да сварите семената. Не се затревява и при температури под 5ºС.
Поливане:
След като сте затревили е нужно да полеете. Задължително за нови тревни площи се полива всеки ден по два пъти – рано сутрин и късно следобед. Приблизително се полива с около 10 – 15 л/кв.м за денонощие. Поливайте с лека струя, за да не отмиете семената.
Покълване:
Ако сте изпълнили тези кратки правила и сте осигурили оптимални условия на вашия райграс, покълването става за около 7 до 14 дни.
Първо косене: Първото косене е от изключителна важност за младите тревни площи. То се извършва задължително с косачка, която има добре наточени ножове. Коси се когато тревата достигне около 10 см височина и се коси на 6 – 7 см. При следващите коситби тревата се поддържа с височина 3 – 5 см (според вида тревна площ).
По информация от специализирания сайт sofiagardens.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: