Четиригодишен период отчита Дружество „Военноинвалид“ – Плевен

22.11.2014 8:50

22.11.voennoinvalid

На 26 ноември, сряда, от 10.00 часа в Галерия „Лира“ на Военния клуб ще се проведе отчетно-изборното събрание на Дружество „Военноинвалид“ с председател Илиян Христов. Преди 25 години е възстановена организацията на военноинвалидите в България, чиято 100-годишнина наближава. Плевенското дружество е сред най-добре работещите в страната. Какво сториха или пропуснаха през последните четири години ще дебатират членовете му на своя форум.
Управителният съвет прави равносметка на членството. През отчетния период са приети 20 нови членове, 4-ма от тях са военноинвалиди и 16 военнопострадали. Напуснали са този свят 21. Поради завършване на висше образование и променено местоживеене са отчислени трима. По настоящем в плевенското Дружество „Военноинвалид“ членуват 82 човека, като военноинвалидите са 47, 5 са вдовици на загинали по време на служба, 9 на починали военноинвалиди, 3 са сирачетата на загинали по време на служба и едно на военноинвалид, а родители на загинали по време на служба са 17. Ръководството продължава апостолската си дейност по издирване на военноинвалиди и военнопострадали от Плевенския край, които да бъдат подпомагани в трудното им ежедневие.
За кой ли път на дневен ред ще е и проблемът с помещението, което ползва за административната си дейност Дружеството във Военния клуб. Подходите до него не могат да се ползват от хора с увреждания. След последните преструктурирания на Клуба може би ще се намери подходящото място за достъп от членовете на организацията.
През отчетния период военноинвалидите са получили дарение компютърна конфигурация с лазерен принтер от Николай Кунчев, а от централното ръководство на Съюза – два мобилни телефона. Подадените 93 молби за еднократна помощ към Министерството на отбраната и 8 към Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите от членове на Дружеството със спрени пенсии поради преосвидетелстване, в тежко здравословно и финансово положение, са били удовлетворени.
За жалост, продължават проблемите по преосвидетелстване с ТЕЛК комисиите. Случаите са най-различни. На някои е забавяно явяването и преосвидетелстването, на други им намаляваха процентите, сваляна им е групата или ги прехвърлят към общи заболявания, с което губят макар и малките си привилегии, а на трети от НОИ им обжалват решенията в НЕЛК, какъвто е случаят и с председателя на Дружеството Илиян Христов. Коректни са взаимоотношенията със служителите от Социално подпомагане -Плевен. Ползотворно е и сътрудничеството с БАЛИЗ, като през последните години се помага на лица с ментални увреждания с над 71% инвалидност да изготвят документи за отпускане на еднократна сума за придружители до 10 часа на година.
В социалната кухня към МО получават безплатен топъл обяд 11 военноинвалиди и военнопострадали в тежко социално и материално положение, като в последните месеци поради невъзможността на другите съюзи да запълнят квотите си Дружеството получава допълнителни бройки.
Членовете на Дружество „Военноинвалид“ са съпричастни към обществения и културен живот в града, съвместно и с другите военно-родолюбиви организации с председатели Иван Смарандов, д-р Дончо Цеков, Иван Апостолов и Ванко Халачев. Инициират построяването на паметник на загиналите военнослужещи в мирно време от Плевенска община.
Впечатляваща дейност на Дружество „Военноинвалид“ се дължи на отличния тандем Илиян Христов като председател и секретар-касиера Савка Романова с останалите членове на Управителния съвет. Тяхната диалогичност и настойчивост провокират и подобно отношение към нелеките проблеми и от д-р Елза Пачева, г-н Василев и на неговия предшественик г-н Чучумишев от Община Плевен. Подкрепяни са и от доскорошния началник на Военно окръжие подполковник Стоян Стоянов, заместника му подполковник Алексей Царков, командирите на военните формирования бр. генерал Валентин Буров и полк. Бешев, Ралица Лазарова – началник на ВК и Христина Фурнигова, доскоро гл. експерт в Клуба.
На военноинвалидите предстои в сряда да изберат ръководство на Дружеството за следващите четири години и делегати за отчетно-изборното събрание на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: