Книга за най-успешния кмет на Плевен представиха в „Съгласие“

14.11.2014 15:52

14.11.mindilikov1

Второто допълнено издание на книгата „Кметът Иван Миндиликов и неговото време“ на Маргарита Господинова – Дешкова бе представено днес във фоайето на читалище „Съгласие“. Проявата бе организирана от читалището и Регионален исторически музей – Плевен. С музикални изпълнения в нея се включи малката флейтистка от НУИ „Панайот Пипков“ Божана Славкова, а специален гост на представянето бе дъщерята на Иван Миндиликов – Райна Несторова.

14.11.mindilikov2
Събитието откри секретарят на читалище „Съгласие“, Маргарита Лазарова, която изтъкна, че Миндиликов е личност със заслуги за развитието на Плевен, както и в частност за това на „Съгласие“. Тя отбеляза, че Иван Миндиликов е бил член на читалищното настоятелство в един тежък период от развитието на културния институт – тогава, когато той губи след пожар част от своята собственост.

14.11.mindilikov3
Второто издание на книгата „Кметът Иван Миндиликов и неговото време“ представи и.д. директор на РИМ – Плевен, Нели Дакова, която сподели, че тя разглежда един отрязък от живота и осемгодишното управление (1923-1931) на най-успешния кмет на Плевен след Освобождението, оставил ярка диря в общественото, стопанското и културното развитие на града и допринесъл много за неговото модернизиране и европеизиране. Задълбоченото и подробно научно изследване, освен че изяснява истината за личността и дейността на гражданина и общественика, политика и кмета Иван Миндиликов, осветлява и един труден период от все още ненаписаната история на следосвобожденски Плевен. Изследването се базира на богат изворов материал – протоколните и заповедни книги на плевенския градски общински съвет и на местния периодичен печат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: