Млади учители от областта проведоха тренинг в ОДЗ „Първи юни“ – Плевен (галерия)

30.10.2014 15:05

30.10.odz1

На 29 октомври ОДЗ №4 „Първи юни“ – Плевен беше домакин на обучително събитие за младши учители, работещи в детските заведения на област Плевен. Събитието е включено годишния план на Регионалния инспекторат по образованието – Плевен. То бе ръководено от старши експерт по предучилищно образование към Регионален инспекторат по образованието Маруся Додова, а в него участие взеха Ваня Трайкова, главен експерт в МОН и доцент Теодора Вълова от Педагогическия колеж в Плевен. Темата беше „Въвеждане в професията“, а идеята – под формата на тренинг да се осъществи разговор, в който младите учители да споделят своите мотиви и стимули, които имат, за да се заемат с тази професия, но и да поговорят за тревоги и проблеми, които ги съпътстват в ежедневието им на учители.
Преди тренинга присъстващите 26 младши учители, гостуващи старши учители и директори на детски заведения, имаха възможност да видят две открити практически ситуации, реализирани от младши учители, работещи в ОДЗ №4 „Първи юни“. Независимо от огромното вълнение, предизвикано от факта, че ще ги наблюдават толкова много техни колеги, Елица Тупова, младши учител във втора група и Биляна Горанова, младши учител в подготвителната група на 6-годишните деца, успяха добре да представят в практическа форма свои идеи за работата с малките деца.

30.10.odz3
Целта на Елица Тупова беше да развива композиционния усет на 4-5-годишните от своята група, включвайки ги в дейност по декорация на подаръчни чантички чрез апликация. Тя успя да ги вдъхнови чрез самото си творческо присъствие в инсценирания от нея куклен етюд, а така вдъхновението за творческа работа се предаде на децата. Същевременно, стимулирайки ги да сравняват готови образци, да търсят разлики и прилики, тя развиваше мисловните им операции.
В групата на 6-годишните Биляна Горанова се опита да вдъхнови децата по друг начин. За 6-годишните, чиято личност вече дава заявка за присъствие, е важно да се стимулират опитите им и да се развива умението им да оценяват нравствените качества на другите и на тази основа да правят опити да се самооценяват. Учителят реализираше задачите чрез игри. В една от игрите децата оцветиха малък кръг с цвят, който би подхождал на тяхната личност. Обяснявайки избора си на цвят, те се самоопределяха, но и се учеха да разбират и тълкуват символиката на цветовете.

30.10.odz5
След като надникнаха в практиката на колегите от ОДЗ „Първи юни“, гостуващите млади хора споделяха помежду си с много искреност своите надежди за добра реализация в професията на детския учител. Насърчени от усмивката на експерта от Министерството на образованието, те си тръгваха също усмихнати от детската градина и вероятно с надежда, че в България може да бъдеш щастлив, ако си избрал да бъдеш учител.
Текст и снимки: Александра Иванчева, директор на ОДЗ „Първи юни“

 

 

 

 

30.10.odz8

 

30.10.odz9

 

30.10.odz10

 

30.10.odz11

 

30.10.odz12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: