Тримата от ДАИ-Плевен с мярка „задържане под стража“

27.10.2014 11:57

С Определение от 24 октомври състав на Плевенски окръжен съд взе мерки за неотклонение „задържане под стража” на обвиняемите Николай Николов – шеф на ДАИ – Плевен, Илко Илиев и Георги Мъцин.

 

5.09.zasedateli
Делото е образувано по постъпило искане от Софийска градска прокуратура (СГС). В искането си прокурорът твърди, че събраните до настоящия момент доказателства дават възможност да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили вменените им престъпления, а освен това съществува и реална опасност всеки от тях да се укрие или извърши престъпление.
По отношение на обвиняемия Николов съдът намира, че доказателства за първото му обвинение – за изнудване и злоупотреба със служебно положение, при което е поискал и приел подкуп в размер на 4000 лв. , се съдържат в показанията на всички разпитани свидетели, включително служители на РДАА – Плевен. Te много подробно описват срещите си с него и с Илиев, постигнатите уговорки и изградената схема, които доказателства, включително и такива, събрани чрез използване на СРС, са абсолютно категорични и кореспондират помежду си, твърдят магистратите.
Що се отнася до второто от обвиненията – поискал и приел подкуп в размер на 1000 лв., доказателства се съдържат на първо място в показанията на свидетел, който посочва, че Мъцин е поискал от него парична сума по поръчение на началника му Николов и за него е станало ясно, че отказът му да даде тази сума ще има негативни последици за бизнеса му, както и в доказателствените средства, събрани чрез използване на СРС.
За третото престъпление – за незаконно държане на боеприпаси, доказателства се съдържат в протоколите за претърсване и изземване, от които се установява, че в дома му са открити 46 патрона. Към настоящия момент не е налице експертно заключение относно обстоятелството дали това са боеприпаси, но съдът намира, че производството понастоящем е в начален етап и е невъзможно да се извърши експертиза в рамките на по-малко от 24 часа след изземване на вещите.
Илко Илиев бе обвинен като помагач на Николов при искане и получаване на подкупа в размер на 4000 лв. В тази връзка също са събрани множество доказателства, които установяват неговото участие в създадената схема за изнудване на превозвачи и получаване на подкупи за неизвършване на действия по служба от страна на служители на РДАА – Плевен, като от разпитите на свидетели се установява какво е неговото участие в създадената организация. Второто обвинение на Илиев е за незаконно държане на боеприпаси. Що се отнася до опасността той да се укрие или извърши престъпление, следва да се има предвид, че той е извършил престъпленията, предмет на настоящото производство, в изпитателния срок на друго наказание „лишаване от свобода”.
Георги Мъцин пък бе обвинен като помагач на Николов при получаване на подкупа в размер на 1000 лв. Може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. Доказателствата за това се съдържат в показанията на свидетелите, както и в тези, събрани чрез използване на СРС. И двата вида доказателства кореспондират напълно помежду си, поради което обоснованото предположение, че този обвиняем е извършил вмененото му престъпление, е налице.
Предвид изложеното съдът счита, че искането на прокурора е основателно и по отношение и на тримата обвиняеми следва да бъдат взети мерки за неотклонение „задържане под стража”, твърдят плевенските магистрати. Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: