Община Долни Дъбник официално чества 137-та годишнина от боевете край Горни Дъбник

25.10.2014 10:02

На 24-ти октомври със заупокойна молитва, отслужена в парк „Лавров“ от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, беше чествана 137-та годишнина от боевете край Горни Дъбник – едни от най-кървавите битки в хода на Руско-турската освободителна война в периода 1877-1878 г.

dab1
Официални гости на събитието бяха Татяна Грушко – Генерален консул на Руската Федерация, Представител на Финландско посолство у нас, бригаден генерал Валентин Буров, областният управител на Област Плевен – арх. Бойко Балтаков , кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров и кметът на кметство село Горни Дъбник Тодор Йорданов. Участие взеха и военнослужещи от гарнизон Плевен и представителен духов оркестър .

dab2
В хода на честването бяха припомнени събитията разиграли се преди 137 години на мястото на днешния парк. След приветственото слово на кмета но Община Долни Дъбник – Борислав Станимиров, деца от ОУ„Св.Св. Кирил и Методий“ – село Горни Дъбник изнесоха кратка литературно-музикална програма. Малчуганите от детска вокална група „Дъга” в селото също се включиха в честването, а хорова формация при пенсионерския клуб поднесе няколко патриотични песни.

dab3

Поднесени бяха венци и цветя пред Братската могила, както и пред всички останали паметници в парк „Лавров”.
По традиция и инициатива на кмета на село Горни Дъбник – Тодор Йорданов, беше раздаден и курбан за здраве на жителите на селото.

dab4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: