Кметът на Червен бряг и директори на училища и детски градини участваха в международна конференция

23.10.2014 16:34

Под патронажа на Н.Пр. Бисерка Бенишева – посланик на Република България в Унгария, в Будапеща бе проведена международна конференция на тема „Учене през целия живот – знание и мъдрост”. Форумът се организира по проект „Морска академия 2020” на Асоциацията на дунавските община (АДО) „Дунав”.

pavl
От унгарска страна взеха участие зам.министърът на образованието на Унгария, експерти, кметове на VІІІ, ХІ и ХІІ- ти райони в унгарската столица. От българска страна- председателят на АДО „Дунав” – Петър Дулев, кметове на общини, началници на РИО, директори на училища, детски градини, учители.

Конференцията бе открита от господин Петър Дулев, който в приветственото си слово подчерта вярата си, че участието на специалисти и представители на местните власти от двете страни ще продължи да обогатява националните образователни стратегии.
Приветствие към присъстващите поднесе Н. Пр. Бисерка Бенишева. Подчертавайки значението на образователния модел, основан на традициите и насочен към бъдещето, тя обстойно се спря върху проблема за намаляване броя на реално напускащите училище деца, залегнал в Стратегия 2020 като отбеляза, че според европейските статистики, процентът за България и Унгария е около 11%, но до 2015г., трябва да бъде снижен под 10%, за да се отговори на европейските изисквания.
Педагози от двете страни обмениха добри практики, представяйки характерните особености на модела на училищно и предучилищно образование.
От българска страна опита си сподели г-жа Милена Петрова -директор на ОДЗ”ЗОРА”, гр. Червен бряг. Презентацията „Една детска градина от България” даде възможност на присъстващите на форума да се запознаят с един нов успешен модел на предучилищна институция и с новите образователни стратегии, които намират място в учебно – възпитателния процес в детската градина.
Кметът на Община Червен бряг – г-н Фильовски взе участие в работна среща с посланика на Република България в Унгария- Н. Пр. Бисерка Бенишева, зам.председателя на АДО”Дунав” и изпълнителния директор на АДО”Дунав госпожа МарияПавлова-Кондрова. На срещата се дискутираха въпроси за актуалните проблемите на европейското предучилищно и училищно образование.
Международният форум бе закрит от изпълнителния директор на АДО „Дунав” Мария Павлова-Кондрова. Тя оцени високо педагогическата активност в участието на конференцията, подчерта важността й за съхраняване на връзките и традициите в образователното дело на България и Унгария и възможността за обмен на добри практики и опит.
Текст и снимка – официален сайт на Община Червен бряг

#тагове:

НАЙ-НОВИ: