Младежки консултативен център създават в Плевен

19.10.2014 12:53

Среща между младежки политически и неправителствени организации ще се проведе на 24 октомври, четвъртък, в нашия град, научи „Плевен за Плевен“. Целта на проявата е структурирането на Младежки консултативен център в Плевен, а повече за идеята сподели председателят на Сдружение „Младежки европейски инициативи” – Плевен, Йордан Христов.

19.10.dancho1
– Данчо, защо реши да инициираш тази среща между младежите и защо е нужен този орган?
– Моментът е много подходящ за това, а и обстоятелствата го изискват. Във време, в което се провеждат консултации за съставяне на Правителство, след този резултат от изборите, народът на България каза еднозначно, че е нужен диалог. Диалог на всички нива и то конструктивен диалог. Няма по-подходящо време от това да поканя всички партийни младежки организации, неправителствени и граждански обединения и да започнем заедно да дискутираме бъдещи общи приоритети в областта на младежката политика. А това започва, разбира се, от общинската. Дали е нужен такъв орган е въпрос на който отдавна е даден отговор и то положителен в повечето общини на България, като там дори се е превърнал в една от добрите практики.
– Смяташ ли, че е възможно на една маса да седнат политически противници и какво би отговорил на тезата, че НПО и политика на бива да се смесват?
– За съжаление, в последните години много хора работиха съвсем целенасочено за това думата „политика” да бъде причислявана към мръсните и ненужни думи. Аз смятам, че всички, които са в политическата система, имат една цел – добруването на България и гражданите й, а разликата е, че всеки има своя визия да го постигне – било то лява, дясна или центристка. В цял свят НПО, като най-близки до гражданите и техните проблеми, дават решенията на проблемите. Експертността на НПО е различна от политическата в частта си по реализация. Механизмите са различни, но добрата практика е те да се допълват.
– Смяташ ли, че Община Плевен ще приеме идеята присърце?
– Силно се надявам, предвид факта, че този орган би бил полезен. Той не изисква бюджет и финансиране, а ще дава предложения, зад които стои широко обществено съгласие.

19.10.dancho2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: