Откриха паметник на загиналите в битката при Никопол рицари хоспиталиери (галерия)

17.10.2014 21:19

17.10.ricari1

Паметник в чест на рицарите хоспиталиери, загинали в битката при Никопол през 1396 г., бе открит тържествено на площад „Европа“ в дунавския град днес. Инициативата бе по повод 20 години дипломатически отношения между Суверенния Малтийски орден и Република България, а сред официалните гости на церемонията бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, посланикът на Суверенния Малтийски орден Камило Дзуколи, посланикът на Венецуела Ориета Капони, Андрей Малакей – представител на Руското консулство в Русе, депутатът от БСП Васил Антонов, областният управител на Плевенска област арх. Бойко Балтаков, председателите на ОбС – Плевен и ОбС – Никопол Дарин Ангелов и Мария Георгиева, кметът на Никопол Емил Бебенов, представители на православната и католическата църква, както и на мюсюлманската общност у нас.

17.10.ricari2
Преди 618 години на това място бе изписана една тъжна, но важна страница от историята на България и Европа и с този скромен, но изключително важен паметник, поставен със съдействието на Община Никопол и Светослав Марцев, оставяме един спомен за идните поколения, сподели посланикът на Суверенния малтийски орден, Камило Дзуколи. Той отбеляза, че идеалите, за които са загинали рицарите-хоспиталиери край Никопол, са същите, които споделяме и днес – за уважението и достойнството на всяка една човешка личност, за свободата и справедливостта. Както преди шест века, така и днес, нашата ръка е отправена към всеки един човек, а България е един от главните герои за тези идеали, които не залязват в хода на историята, посочи Дзуколи.

17.10.ricari3
Пред гостите на церемонията кметът на Никопол Емил Бебенов разказа повече за историята на Малтийския орден и отбеляза, че дунавският град има историческа съдба да бъде арена на важни по своя характер събития. Такова събитие е и Кръстоносният поход от 1396 г., познат още като Дунавският кръстоносен поход, в който участват рицарската войска, призована от папа Бонифаций IX и организирана от унгарския крал Сигизмунд, чиято цел е да спре нахлуването на османската войска в Европа, запазвайки християнската духовност на Балканите, каза кметът на Никопол. Кръстоносният поход не успява да реализира стратегически успехи, но доказва, че дори и във времена на феодално разцепление на европейските държави, единни съюзи са възможни, а този исторически период сам по себе си е първи опит за обединение на Европа, посочи още Емил Бебенов.

17.10.ricari4
Своето приветствие към множеството на площад „Европа“ отправи и вицепрезидентът Маргарита Попова, която не скри, че за нея е огромна чест да бъде в Никопол по повод отбелязването на епичните събития от 1396 г. Днешната церемония носи дълбока символика – извечна, неунищожима, символика далеч отвъд времето и несъмнено отвъд забравата и тленността, сподели тя, припомняйки за историческите събития отпреди 618 години. Тя се спря подробно върху хуманитарната дейност на Малтийския орден у нас, посочвайки, че щедрите му дарения са насочени към болници, здравни, социални и учебни заведения в общо 83 селища.

17.10.ricari5
В знак на уважение кметът на Никопол подари на Камило Дзуколи символичния ключ на града, икона на Пресвета Богородица и издадената преди няколко години история на дунавския град. От своя страна посланикът на Суверенния Малтийски орден дари на никополската болница нов дефибрилатор и куфар с инструменти за реанимация с пожелание да не се налага специалистите от лечебното заведение да ги използват.

17.10.ricari6

 

17.10.ricari7

 

17.10.ricari8

 

17.10.ricari9

 

17.10.ricari10

 

17.10.ricari11

 

17.10.ricari12

 

17.10.ricari13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: