Георг Спартански: Единственото относително стабилно нещо при ГЕРБ е харизмата на Бойко Борисов

16.10.2014 14:50

16.10.spartanski

Една от първите задачи пред новото правителство трябва да бъдат спешни и значителни законодателни мерки в посока пресичането на порочната практика на купуване на гласове. Това сподели Георг Спартански, като един от изводите след изборите, направен от Гражданския съвет към Реформаторския блок. Вторият извод, по думите му, е че след 25 години демокрация у нас все още популистки обещания като 500 лв. пенсия, 1000 лв. заплата, национализация на чуждестранните компании и ликвидация на монополите намират хранителна почва в огромни групи от населението и това дава отражение в резултатите на политически формации.
Като трети извод юристът изтъкна факта, че БСП се намира в състояние на свободно падане, което е видно и от резултатите на столетницата от провеждането на няколко вота през последните години. Там има тежка организационна и идейна криза, но това е лошо за България, защото, за да може да се движи нормално, всеки човек има нужда от ляв и десен крак, посочи като пример той. Георг Спартански прогнозира драматични, болезнени и продължителни процеси в БСП, краят на които е неизвестен. Колкото до представянето на левицата на парламентарните избори, според него АБВ не се е оказала възможната лява алтернатива, въпреки заявката за това. По наша преценка тя не би могла и да бъде такава, защото няма необходимия потенциал за това, категоричен бе бившият председател на ОбС – Плевен.
В коментара си Спартански не пропусна и победителят на тези избори – ГЕРБ, изтъквайки, че резултатите на партията на Бойко Борисов показват намаляване на нейното влияние сред избирателите. Единственото все още относително стабилно при тях е харизмата на Борисов и партията разчита изцяло на това, но тенденцията и там е с обратен знак, подчерта Георг Спартански. На финала на анализа той се спря и върху представянето на Реформаторския блок, отбелязвайки, че това е единствената партия, увеличила процентите си в сравнение с предни избори. „Това показва, че РБ има потенциал за развитие. Неговите послания, обаче, все още не са стигнали до хората от малките населени места, където има огромно поле за работа. От друга страна, чрез хората от различните политически сили, които го образуват, понякога Реформаторският блок излъчва противоречиви и непоследователни послания. Това се отчита и от самите лидери на блока, които, обаче, създават един нов поглед в политиката, извинявайки се своевременно за допуснати грешки“, каза още Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: