Шестима кандидат-депутати от Плевен, без водачите на листи, са събрали над 7% преференция

10.10.2014 16:11

10.10.preferenciq

Шестима кандидати за народни представители от 15 МИР – Плевен са събрали над минималния преференциален праг от 7%, става ясно от днешно решение на Централната избирателна комисия. Въпреки това, в Плевенско преференцията не сработи така, че да прати някой от кандидатите, които бяха по-назад в листите, в Народното събрание. Изключение тук прави деветият в листата на ГЕРБ, Дочко Дочев, който, обаче, се отказа от депутатско място и пожела да бъде заличен от листата.
При БСП над 7% е събрал единствено вторият Васил Антонов (15.73%), който влезе в новия Парламент заедно с водача на листата на социалистите Румен Гечев. При ДПС е налице симптомът „18/18“, като покрай номера, с който партията участва на изборите, напред се е изстрелял 18-ият Сибин Михайлов (8.22%). Той, обаче, остава втори зад единствения депутат от листата на партията в Плевенско, Митхат Метин.
Преференцията е пренаредила позициите и в листата на Реформаторския блок, като третият Милчо Илиев (9.96%) е станал втори, а отново на принципа на повтарящите се цифри седмият Ивайло Иванов (9.79%) е трети. Както писахме, реформаторите имат един мандат в Плевен и той е за Найден Зеленогорски. Двама са прескочили 7-процентовата бариера и при България без цензура. Това са Здравко Георгиев (35.24%) и №13 в листата на партията, която участва с фаталния номер на изборите – Татяна Дичева (8.83%). Тук избран за депутат също е само първият – Румен Йончев. АБВ не успя да вкара народен представител от Плевен, но пък имат кандидат с над 7% преференциален вот. Това е вторият Цветан Антов (9.90%), който се подрежда след водача на листата Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: