Нова галерия откриха в Плевен художниците Нина и Иво Петрови

10.10.2014 9:06

10.10.galeriq1

Своя галерия откриха вчера в Плевен художниците Нина и Иво Петрови. Името на новото творческо пространство в нашия град е „Амер“ и то се намира на втория етаж на Централ Мол Плевен. Събитието уважиха десетки художници, общественици и ценители на изобразителното изкуство. Галерията предлага живопис, графика и скулптура на изтъкнати творци както от Плевен, така и от страната.

10.10.galeriq2
Беше крайно време и в Плевен да бъде открита една частна галерия, като тук ще се опитаме да покажем най-доброто от българските автори, сподели пред многобройните гости на откриването Иво Петров и благодари на всички, помогнали за осъществяването на нелекото начинание. Специална благодарност той отправи към проф. Кирил Мескин и художника Пламен Моневски, съдействали за аранжирането на творбите в галерията.

10.10.galeriq3
Иво Петров отбеляза, че името на галерията – „Амер“, е псевдонимът на Димчо Дебелянов. Това е названието на вид алкохол, който са пиели интелектуалците през 20-те и 30-те години в Париж и производството на който вече е забранено. Смятаме, че изкуството досега сякаш беше забранено и се надяваме то вече да не бъде тема табу в нашия живот, отбеляза художникът. Тематично, при откриването на галерията присъстващите чуха стихотворението “Аз искам да те помня все така” в изпълнение на актьора Веселин Плачков.

10.10.galeriq4

 

10.10.galeriq5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: