Плевенчани надникнаха зад кулисите на бившата Държавна сигурност и Възродителния процес

09.10.2014 17:04

9.10.ds1

На представянето на две любопитни книги бе домакин снощи Военният клуб в Плевен. В зала „Лира“ се състоя премиерата на книгата „Плашилото“ на полк. Тодор Ников – бивш преподавател в Академията на МВР и началник на Информационно-аналитичния отдел на направление „Терор” в бившето Шесто управление на Държавна сигурност, както и на „Геноцид“ с автор бившият посланик Любомир Шопов. Проявата бе организирана от Национална асоциация „Сигурност” – клон Плевен и Национална асоциация „Безопасност и охрана” – клон Плевен.

9.10.ds2
С гостите във Военния клуб полк. Тодор Ников сподели, че двете книги са обединени от няколко неща. Първото от тях е грижата за България и сигурността на страната и отделния гражданин, а второто обединяващо звено е проблематиката, която третират, каза бившият шеф на Шесто. Той посочи, че „Плашилото“ е публицистична творба, написана на базата на достатъчно сериозен документален материал. „Книгата отразява една реалност на погрома над специалните служби. Погром, продиктуван от жаждата за печалба и доразграбване на това, което е останало от общонародното имущество“, разкри авторът.

9.10.ds3
От своя страна, „Геноцид“ разкрива една особено чувствителна за нас страна на българо-турските отношения – геноцидът срещу българското население в Одринска Тракия и Мала Азия, нанесъл непоправими щети на българите. Полк. Тодор Ников изтъкна, че книгата обхваща хронологично един огромен период от 1912-1913 г. до преговорите във връзка с т.нар. Възродителен процес. Когато човек я чете, разбира, че дори днешните брътвежи по средствата за масова информация за укорителния Възродителен процес са едностранчиви и по-скоро представляват клевета отколкото истина, заяви той. Полк. Ников, посочи, че за него „Геноцидът“ е един удивителен документ, устояващ истината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: