Около 1500 лв. струва удоволствието да гледаш мамба или крокодил у дома

08.10.2014 11:19

8.10.snake

След влизането на България в Европейския съюз, се снабдяваме с влечуги основно от Чехия и Германия, докато първоначално купувахме от московския зоопарк, Индонезия и Южна Африка. Това сподели Георги Еленски – един от създателите на Тракийското херпетологично дружество – Хасково, което гостува до 27 октомври в РИМ – Плевен с изложбата „Екзотични влечуги“. По думите му, е твърде нерентабилно, а и незаконно, да обикаляш различни държави и да ловиш змии. Екзотичните влечуги се продават само от лицензирани търговци, с редица разрешителни, обясни Еленски.
Херпетологът разкри, че от представените в Плевен влечуги най-скъпи са тайпанът и крокодилът, които струват около 1500 лв., като обясни, че това е цената за млад екземпляр. Когато, обаче, купуваш възрастен тайпан или мамба, цената може да надскочи и 3000 лв., посочи той. По думите му, общата стойност на цялата изложба е около 30 000 лв. „Това е около една пета от всички животни, с които разполагаме. В момента по проект изграждаме модерен терариум в курортно селище „Минерални бани“ край Хасково, в който ще бъдат изложени всички животни“, разкри Георги Еленски.
Любопитна подробност, която специалистът сподели, е, че Тракийското херпетологично дружество развъжда живородни змии. Само преди броени дни са се родили 20 жълти анаконди, а малко преди това габонската отровница е родила 35 змийчета. „Тропическите змии са полово активни през зимата. Събираме ги на куп по групи в специални волиери, а се е случвало екземпляри да създават поколение и без да се стараем“, каза още Еленски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: